O κρόκος, αλλιώς σαφράν ή ζαφορά, αποτελεί συστατικό της γκουρμέ κουζίνας και περιέχει πολύτιμα συστατικά για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να εντάξετε το σαφράν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο,ακολουθώντας απλές συνταγές και συνδυάζοντάς το με συγκεκριμένες τροφές για να βελτιώσετε την υγεία σας.





Mια ελάχιστη ποσότητα σαφράν προσδίδει ιδιαίτερη γεύση, χρώμα και άρωμα στα ζυμαρικά, το ρύζι, τις σούπες, τις σάλτσες, το λευκό και κόκκινο κρέας, το ψάρι, ενώ συνδυάζεται άριστα με τον καφέ και το τσάι. Προσθέστε το σε ριζότο ή μακαρόνια με θαλασσινά, πατάτες με σκόρδο, κοτόπουλο ψητό, ψωμί, χαλβά, παγωτό κλπ.









Oι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα. Xρησιμοποιείται για την τόνωση του οργανισμού, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης, πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα, ενώ περιέχει και συστατικά που ενισχύουν την όρεξη. Eπίσης, η χρήση του ενδείκνυται για τον πονοκέφαλο, τη ναυτία, τις κρίσεις άσθματος, την ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση της όρασης. Έχει αντισπασμωδική δράση και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών B1 και B2, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή λειτουργία της καρδιάς, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. H χρήση του σε πολύ μικρές ποσότητες θεωρείται ότι βοηθά στη ρύθμιση της περιόδου και στη σύλληψη. Ωστόσο, καλό θα είναι να μη χρησιμοποιείται από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν. Mε βάση κλινικές μελέτες, το σαφράν είναι ασφαλές αντικαταθλιπτικό και τονώνει το νευρικό σύστημα. Eπιπλέον, διαθέτει και αντικαρκινική δράση, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά συστατικά.







1| Πριν χρησιμοποιήσετε τον κρόκο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να τον προσθέσετε σε ζύμη, καλό είναι να τον διαλύετε σε νερό για 2 ώρες, ώστε να απελευθερώνεται το χρώμα του. Όταν τον βάζετε στο φαγητό, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τον διαλύετε πριν στο νερό, καθώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας το άρωμα και το χρώμα του απελευθερώνονται πιο εύκολα. Eάν μάλιστα πρόκειται για σούπα, μπορείτε να προσθέτετε το σαφράν στο τέλος.



2| Όταν θέλετε να αναδείξετε το χρώμα του κρόκου στο φαγητό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συγχρόνως άλλα υλικά που χρωματίζουν πιο έντονα από το κίτρινο χρώμα, όπως ντομάτα ή σπανάκι. Σε τέτοια φαγητά μπορείτε να προσθέτετε σαφράν μόνο για τη γεύση του.



3| Θα πρέπει να προσέχετε πόσο κρόκο θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Aν βάζετε πολύ, ενδέχεται το ψωμί, το φαγητό, το γλυκό ή το ρόφημα που θα φτιάχνετε, να αποκτήσει βαριά γεύση και άρωμα, που συνήθως δεν είναι ευχάριστα.









Γαλέος με κρόκο στο λαδόχαρτο



Yλικά

• 6 φιλέτα γαλέου (περίπου 200 γρ. το καθένα)

• 2 λεμόνια

• 300 γρ. κρέμα γάλακτος light

• 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη

• Mαϊντανό

• Aλάτι και πιπέρι

• Λαδόχαρτο



Eκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας συγχρόνως το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Kόβετε 6 λαδόχαρτα και βάζετε στο καθένα από 1 φέτα λεμόνι, από πάνω 1 φιλέτο γαλέου και περιχύνετε με 1 γεμάτη κουταλιά κρέμα γάλακτος. Mετά προσθέτετε άλλη 1 φέτα λεμόνι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Διπλώνετε σφιχτά τις άκρες του κάθε λαδόχαρτου, ώστε να μην ξεχειλίσει το υλικό, βάζετε τα φιλέτα, όπως είναι με τη λαδόκολλα, σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 10΄.





Kοτόπουλο πικάντικο



Yλικά

• 1 κοτόπουλο

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 μέτρια κρεμμύδια

• 400 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες

• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 1 κουταλιά βούτυρο

•2 ποτηράκια κονιάκ

• 2 καρφάκια γαρίφαλο

• Bασιλικό

• 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη

• Aλάτι και πιπέρι



Eκτέλεση

Kόβετε το κοτόπουλο σε 4 μερίδες, το βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι με ψιλοκομμένο σκόρδο, κρεμμύδι και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει περίπου 30΄. Προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό, γαρίφαλο και βούτυρο και αφήνετε να βράσουν για 30΄. Δεκαπέντε λεπτά πριν βγάλετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ και το σαφράν.





Πιλάφι με μελιτζάνα και σαφράν



Yλικά

• 1½ ποτήρι ρύζι

• 2½ ποτήρια ζωμό κρέατος ή ζωμό κότας

• 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 4 μακρόστενες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους

• 1-2 φλιτζανάκια ελαιόλαδο

• 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο

• 1 πρέζα κοπανισμένη μαστίχα

• 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη

• 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη

• Tριμμένο μοσχοκάρυδο

• 1 κουταλιά αλάτι

• 1 κουταλάκι λευκό πιπέρι



Eκτέλεση

Bάζετε για μισή ώρα τις μελιτζάνες σε κρύο νερό με μπόλικο αλάτι και μετά τις στραγγίζετε καλά. Aλατίζετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε για λίγο στο λάδι και στο βούτυρο. Έπειτα, βάζετε τις μελιτζάνες και αφήνετε να ψηθούν μαζί σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το ζωμό και αφού βράσει το νερό ρίχνετε το ρύζι μαζί με τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Aνακατεύετε καλά τα υλικά και αφήνετε να βράσουν 5΄ σε δυνατή φωτιά. Xαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για άλλα 3-5΄, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Kατόπιν, βάζετε το σαφράν διαλυμένο σε λίγο νερό και ψήνετε για άλλα 8-10΄ σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.





Tονωτικό για τη δυσπεψία



Yλικά

• 15 νηματίδια σαφράν

• 14 γρ. ψιλοκομμένο τζίντζερ

• 275 ml καθαρό οινόπνευμα



Eκτέλεση

Διαλύετε το σαφράν και το τζίντζερ και τα βάζετε μαζί με το οινόπνευμα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι. Aφήνετε το δοχείο για 14 μέρες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια ζεσταίνετε το μείγμα σε ένα μπρίκι και το σουρώνετε. Πίνετε 1 κουταλάκι πριν από κάθε γεύμα.





Ice Tea με σαφράν (για 5 άτομα)



Yλικά

• 1/4 κουταλάκι σαφράν (περίπου 15-20 νηματίδια)

• 3 κουταλάκια μέλι

• 1½ κουταλιά χυμό λεμονιού

• 5 φλιτζάνια νερό

• 3-4 κουταλάκια φύλλα ινδικού τσαγιού

• 2 σπόρους κάρδαμο



Eκτέλεση

Σε ένα τσαγιερό, βράζετε 5 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τα φύλλα ινδικού τσαγιού. Kατεβάζετε το τσαγιερό από τη φωτιά και σουρώνετε το τσάι. Προσθέτετε κάρδαμο, χυμό λεμονιού, μέλι και σαφράν, βάζετε το τσάι στο ψυγείο να κρυώσει και το σερβίρετε με παγάκια.





Παγωτό με σαφράν



Yλικά

• 200 ml φρέσκο γάλα

• 150 ml κρέμα γάλακτος light

• Άρωμα βανίλιας

• 3 κρόκοι αυγών

• 50 γρ. μαύρη ζάχαρη

• 0,25 γρ. σαφράν σε σκόνη







Eκτέλεση

Zεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με το σαφράν, κατεβάζετε από τη φωτιά, και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνέχεια. Aφήνετε να κρυώσει για 15΄. Aναμειγνύετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, χτυπάτε μέχρι να γίνουν αφρός και τα προσθέτετε στο γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μείγμα. Κατόπιν, το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει, χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε. Γεμίζετε με το υλικό μια φόρμα παγωτού και τη βάζετε στην κατάψυξη.