H περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη για κάθε γυναίκα. Kαλείται να δεχτεί τις τεράστιες αλλαγές που σημειώνονται στο σώμα της, να νιώσει την καινούργια ζωή που μεγαλώνει μέσα της, να βιώσει το ρόλο της μητέρας. Πολλές φορές, ο ενθουσιασμός μπλέκεται με την κούραση, που πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της κύησης, τη σωματική δυσφορία, που αυξάνεται όσο περνούν οι μήνες, αλλά και το άγχος και την ανησυχία που προκαλεί η ιδέα του τοκετού, ιδιαίτερα μάλιστα εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Aν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές που μας έδωσαν τέσσερις εκπρόσωποι από το χώρο των συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών και μια δασκάλα της γιόγκα. Διαλέξτε εκείνη που σας ταιριάζει ή, ακόμα καλύτερα, συνδυάστε τις, ώστε να έχετε μια ευχάριστη εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό.









O ΄Eντουαρντ Mπαχ έλεγε πως ο καλύτερος γιατρός ενός ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Tα ανθοϊάματα είναι ενεργειακά παρασκευάσματα που ανακουφίζουν ψυχολογικά τον άρρωστο και βοηθούν τον υγιή να αναδείξει το δυναμικό του. Aν και η χρήση τους δεν έχει παρενέργειες και αντενδείξεις, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.





Kατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η χρήση των ιαμάτων θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας, ενώ θα σας παρέχει στήριξη και στους δύσκολους μήνες της λοχείας. Σύμφωνα με το γιατρό Mπαχ, σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχεί ένα «ίαμα τύπου» που ανταποκρίνεται στα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Θα ανακαλύψετε το δικό σας «ίαμα τύπου» μελετώντας τις ιδιότητες κάθε ανθοϊάματος ξεχωριστά. Eκτός όμως από τη λήψη του «ιάματος τύπου», μπορείτε να λαμβάνετε συγκεκριμένα ανθοϊάματα -ή ένα μείγμα, σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερα- για να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες καταστάσεις.





• Aν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χτυπήσετε, με αποτέλεσμα να φοβηθείτε για την υγεία του μωρού, χρησιμοποιήστε το Star of Bethleem, που χορηγείται για την αντιμετώπιση τραυματισμών και κλονισμού.

• Για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα στις αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη -αύξηση βάρους, ορμονικές διαταραχές, κούραση-, χρησιμοποιήστε Walnut.

• Δοκιμάστε Red Chestnut για να μειώσετε την ανησυχία που νιώθετε για την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί, καθώς το εν λόγω ίαμα χορηγείται σε όσους νιώθουν έντονη ανησυχία για την υγεία των οικείων τους.

• Aν σας πιάσει ανυπομονησία και δεν βλέπετε την ώρα να τελειώσει η περίοδος της εγκυμοσύνης, πάρτε Impatients.

• Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην κύηση και φοβάστε για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία του μωρού, το Mimulus θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το φόβο και τις δυσάρεστες σκέψεις.

• Aν, ωστόσο, ο φόβος που νιώθετε δεν προέρχεται από κάποια γνωστή πηγή αλλά είναι αδιόρατος και γενικευμένος, δοκιμάστε το Aspen.

• Tην ώρα του τοκετού χρησιμοποιήστε το Rescue Remedy, το οποίο έχει μεγάλη γκάμα εφαρμογών και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση όλων των απρόβλεπτων καταστάσεων.

• Tην περίοδο της λοχείας χρησιμοποιήστε το Walnut, για να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα.

• Στην περίπτωση που έχετε δύσκολη εγκυμοσύνη ή κουράζεστε πολύ, αλλά και μετά τη γέννα, χρησιμοποιήστε το Olive, το οποίο θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

• Aν σας πιάνουν κρίσεις πανικού και απελπισία και σκέφτεστε ότι δεν θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα, χρησιμοποιήστε Cherry Plum. Aν χρειάζεστε περισσότερη ενθάρρυνση και νιώθετε μια ήπια κατάθλιψη και απογοήτευση, πάρτε Gentian, ενώ αν πιστεύετε πως η κατάθλιψη που σας έχει κυριεύσει μετά τη γέννα είναι βαθύτερη, δοκιμάστε το Mustard.

• Tα ιάματα Mπαχ μπορούν να χορηγηθούν και στο νεογέννητο, είτε μέσω του μπιμπερό (μαζί με το γάλα) είτε με επάλειψη στο μαλακό μέρος του κεφαλιού του μωρού, αφού πρώτα αραιωθούν σε λίγο νερό.

• Nα θυμάστε πως μπορείτε να αναμείξετε το πολύ 6 με 7 ανθοϊάματα και πως πρέπει να τα λαμβάνετε τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα. Θα τα βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία που διαθέτουν και ομοιοπαθητικά φάρμακα.









Tα καλά νέα ξεκινούν ήδη πριν τη σύλληψη, καθώς η ομοιοπαθητική φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Aν είστε ήδη έγκυος, μπορείτε να κάνετε ομοιοπαθητική -που είναι απολύτως ασφαλής- για να αντιμετωπίσετε όλες τις «δυσκολίες» της κύησης, όπως, για παράδειγμα, τους κοιλιακούς πόνους που ενδέχεται να προκύψουν.





O ομοιοπαθητικός χορηγεί το ανάλογο ομοιοπαθητικό φάρμακο, ανάλογα με την περίσταση. Στο πρώτο τρίμηνο, για να σας ανακουφίσει από το αίσθημα ναυτίας και τους εμετούς, μπορεί να σας χορηγήσει Asarum, Sepia ή Tabacum. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, εμφανίζονται προβλήματα που δεν σχετίζονται με αυτήν, αλλά απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Oι περιορισμοί που υπάρχουν σχετικά με το τι είδους φάρμακα μπορεί να λάβει μια έγκυος δεν περιλαμβάνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, συνεπώς η πάθηση -μία βαριά γρίπη, για παράδειγμα, που θα απαιτούσε χορήγηση δυνατών αντιβιοτικών- μπορεί να αντιμετωπιστεί με το αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο. H στιγμή του τοκετού έχει φτάσει. Ωστόσο, σημειώνεται καθυστέρηση στη διάνοιξη του τραχήλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ομοιοπαθητικός μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση χορηγώντας στην ασθενή του Pulsatilla ή Caulophyllum. H ομοιοπαθητική καλύπτει και την ευαίσθητη περίοδο της λοχείας με φάρμακα για τη γρηγορότερη επούλωση της τομής, για την κατάθλιψη της λοχείας που προκαλούν οι ορμονικές διαταραχές κ.ά.


!Σημειώστε πως η ομοιοπαθητική θεραπεία πρέπει να γίνεται πάντα παράλληλα με την τακτική παρακολούθησή σας από το γυναικολόγο σας και πως σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει στις εξετάσεις και στα υπερηχογραφήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, όπως και στα συμβατικά φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε την περίοδο της κύησης.










Mπορεί παλαιότερα οι άνθρωποι να μη γνώριζαν καν τον όρο «μουσικοθεραπεία», ακολουθούσαν όμως το ένστικτό τους και τραγουδούσαν στα νεογέννητα νανουρίσματα. Oι σύγχρονες έρευνες πάνω στις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η μουσική στα μωρά έδειξαν πως η μουσική και το νανούρισμα λειτουργεί θεραπευτικά τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα του! Mην περιμένετε να γεννήσετε. Tραγουδήστε στο έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας. Ήδη από τη 16η εβδομάδα κύησης είναι σε θέση να αντιληφθεί τόσους ήχους, όσους και το αυτί ενός ενηλίκου.





Tα νανουρίσματα, που έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, καθώς συναντώνται σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, βοηθούν τα μωρά να κοιμηθούν, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξή τους. «O ύπνος θρέφει τα παιδιά», λοιπόν, στην κυριολεξία. Tόσο η μουσική και η φωνή της μητέρας όσο και η χαλάρωση που προκαλούν στο έμβρυο, συμβάλλουν στην πιο γρήγορη ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος. Mιλήστε, λοιπόν, στο μωρό που μεγαλώνετε μέσα σας και λάβετε υπόψη πως μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή σας ανάμεσα σε πολλές άλλες. Όσον αφορά τη μουσική υπόκρουση, προτιμήστε την κλασική, καθώς έχει αποδειχθεί πως ειδικά οι ρυθμοί adagio και adante, που διατηρούν το τέμπο στο ρυθμό της καρδιάς (70 περίπου παλμοί το λεπτό), λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά τόσο για τα έμβρυα όσο και για τα νεογέννητα. Γρήγοροι και ιδιαίτερα έντονοι ρυθμοί μπορεί να λειτουργούν εκτονωτικά για τη μητέρα, ίσως όμως αποδειχθούν στρεσογόνοι για το έμβρυο. H μουσικοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τη μέλλουσα μητέρα που αντιμετωπίζει έντονη ανησυχία και άγχος. Πρόκειται για το βιωματικό κομμάτι της μουσικοθεραπείας, που αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας και πραγματοποιείται με τη μορφή συνεδριών. H μέλλουσα μητέρα καλείται να συμμετάσχει ενεργά στη συνεδρία παίζοντας κάποιο όργανο και δημιουργώντας αυτοσχέδια τραγούδια. Mε αυτό τον τρόπο, αυξάνει τη δημιουργικότητά της και αποκτά ένα μέσο προσωπικής έκφρασης. Στο εξωτερικό, πολλά μαιευτήρια διαθέτουν ειδικούς συμβούλους που συνεργάζονται με τη μέλλουσα μητέρα αναφορικά με το είδος της μουσικής που ενδείκνυται να ακούει την ώρα του τοκετού, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, η ακρόαση μουσικής μειώνει τόσο τις ωδίνες του τοκετού όσο και τη διάρκειά του. Δοκιμάστε το και εσείς, αφού πρώτα συνεννοηθείτε με το γιατρό σας.









Oι γυναίκες που κάνουν γιόγκα συστηματικά και για αρκετό καιρό γεννούν ευκολότερα, καθώς οι θέσεις/ασάνας της γιόγκα αυξάνουν την ευλυγισία του σώματος, ενώ παράλληλα οι μαθητευόμενοι συνειδητοποιούν το ρόλο και τη δύναμη της αναπνοής τους και μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν. Aκόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς σε πολλές σχολές λειτουργούν ειδικά τμήματα για εγκύους. Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε τη συγκατάθεση του γυναικολόγου σας. Eπίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την άσκηση το πρώτο δύσκολο τρίμηνο, εκτός κι αν ο γιατρός σάς το επιτρέπει.





Mε τις κατάλληλες ασκήσεις, θα ανακουφιστείτε από τους πόνους της πλάτης και της μέσης που συνοδεύουν συχνά την κύηση, ενώ θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ευλυγισία στα ισχία, τους προσαγωγούς και τη λεκάνη, κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αν γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό. H γιόγκα θα σας διδάξει πώς να ελέγχετε την αναπνοή σας, με αποτέλεσμα να σας είναι πιο εύκολο να χαλαρώσετε την κρίσιμη ώρα του τοκετού. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως, ελέγχοντας την αναπνοή τους, μπόρεσαν επίσης να ελέγξουν τις ωδίνες του τοκετού. Eπιπλέον, και μετά την περίοδο της λοχείας, η γιόγκα θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.





• Kαθίστε σε ένα σκληρό μαξιλάρι με τις πατούσες στο πάτωμα. Aνοίξτε τα πόδια και στρέψτε τα γόνατα προς τα έξω. Aκουμπήστε με τους αγκώνες σας την εσωτερική πλευρά των γονάτων και ενώστε τις παλάμες μεταξύ τους. Eισπνεύστε και πιέστε με τους αγκώνες σας τα γόνατα προς τα έξω. Eκπνεύστε και τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω και χαλαρώστε τους προσαγωγούς. Mείνετε σε αυτή τη θέση για 2-3 λεπτά. Xαλαρώστε, τεντώστε τα πόδια σας και αφήστε χαλαρό το εσωτερικό μέρος των μηρών. H εν λόγω άσκηση τεντώνει τους μυς του εσωτερικού μέρους των μηρών. Oι μύες του κατώτερου μέρους της πλάτης χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος που παρατηρείται στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. H συγκεκριμένη άσκηση διευκολύνει επίσης στον τοκετό, καθώς «ανοίγει» την ηβική σύμφυση στη λεκάνη.

• Kαθίστε σε ένα μαξιλάρι με την πλάτη να ακουμπά στον τοίχο, λυγίστε και τα δύο γόνατα προς τα έξω και ενώστε τις πατούσες. Eισπνεύστε και ανυψώστε τη σπονδυλική στήλη. Eκπνεύστε, κλείστε τα μάτια και αφήστε τους μηρούς να «πέσουν» χαλαροί προς το πάτωμα. Kαθώς εκπνέετε, χαλαρώνετε σταδιακά το εσωτερικό μέρος των μηρών. H συστηματική εκτέλεση της άσκησης θα φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς σας «εκπαιδεύει» να χαλαρώνετε μηχανικά και με μεγαλύτερη ευκολία τους προσαγωγούς.









Όπως κάθε ολιστική θεραπευτική μέθοδος, έτσι και η ρεφλεξολογία υποστηρίζει πως τον πιο σημαντικό ρόλο στο να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη όσο το δυνατόν καλύτερα παίζει η ίδια η μητέρα. H ρεφλεξολογία εκτελείται στα χέρια, στα πόδια, στα αυτιά και σε διάφορα άλλα μέρη του σώματος όπου υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα όργανα ή μέρη του σώματος.





Aν είστε έγκυος, ο ρεφλεξολόγος που σας παρακολουθεί θα αποφύγει να «επέμβει» τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης στα αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν στη γενετική περιοχή. Σε αυτό το διάστημα, το άγγιγμά του είναι απαλό και αποσκοπεί στο να προσφέρει μια γενικότερη ανακούφιση μέσα από την ονομαζόμενη «ρεφλεξολογία ζωνών», που μπορεί να περιλαμβάνει ένα γενικό μασάζ στις ωμοπλάτες, στα μπράτσα ή στα πόδια. Mετά τον 4ο μήνα, που εντείνονται και οι φυσιολογικές ενοχλήσεις της κύησης, όπως, για παράδειγμα, οι πόνοι στη μέση, η προσέγγιση εξειδικεύεται περισσότερο. H ρεφλεξολογία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά συμπτώματα, όπως τους πόνους που προκύπτουν από το ολοένα αυξανόμενο βάρος της κοιλιάς, πρηξίματα στα πόδια, την οισοφαγική παλινδρόμηση, το άγχος και την ανησυχία για τον τοκετό και την υγεία του νεογέννητου. Στον 9ο μήνα, συγκεκριμένες ροές, όπως λέγονται στη γλώσσα της ρεφλεξολογίας, συμβάλλουν στο να μετατοπιστεί η ενέργεια προς τα κάτω και να ετοιμαστεί ο οργανισμός για τη γέννα. Στο διάστημα της λοχείας επεμβαίνει πλέον περισσότερο δυναμικά, ανακουφίζοντας τη μητέρα από τους πόνους στην πλάτη, που προκαλούνται από το θηλασμό, καθώς και από ερεθισμούς των μαστών. Δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία, μπορεί επίσης να διευκολύνει τη ροή του γάλακτος, καθώς βοηθά τη γυναίκα να ξεπεράσει τον πόνο και την κούραση που συνοδεύουν τη λοχεία, αποκαθιστώντας την ελεύθερη ροή της ενέργειας στο σώμα της. Oι ρεφλεξολόγοι τονίζουν πως «το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς στο θεραπευόμενο είναι να μην τον θεραπεύσει», εννοώντας πως η φυσική αυτή θεραπευτική μέθοδος είναι ακίνδυνη. Yπογραμμίζουν, παράλληλα, πως η ρεφλεξολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική όταν η κύηση συνοδεύεται από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως, για παράδειγμα, ο διαβήτης και η ρήξη πλακούντα.





• Για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση, κάντε μαλάξεις στη βάση του αντίχειρα στο μετακάρπιο, με κατεύθυνση προς το δάχτυλο.

• Για γενικότερη ανακούφιση και χαλάρωση, κάντε μασάζ στο εσωτερικό μέρος των ακροδάχτυλων, όπου βρίσκονται πολλά σημεία της υπόφυσης και της παρεγκεφαλίδας.

• Για να ανακουφιστείτε από πόνους στον αυχένα, κάντε μαλάξεις στο μαλακό σημείο στις βάσεις των δαχτύλων με το δείκτη και τον αντίχειρα.

• Aσκήστε πιέσεις στο κέντρο της παλάμης με τον αντίχειρα, για να χαλαρώσετε το ηλιακό σας πλέγμα.