Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν το τεστ Παπ και τη συμβολή του στην ανίχνευση δυσπλασιών (προκαρκινικών καταστάσεων), αλλά και στον εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πόσες, όμως, ξέρουν τις νέες εξελίξεις στα γυναικολογικά τεστ; O δρ. Γρηγόρης Kυρούσης, γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός στην παθολογία του τραχήλου της μήτρας, μας ενημερώνει για τις δύο καινούργιες μορφές του τεστ Παπ, που στηρίζονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία.









Πώς γίνεται. Στο συμβατικό τεστ Παπ ο γιατρός παίρνει δείγμα κυττάρων από 4 συγκεκριμένα σημεία του κόλπου και του τραχήλου, το οποίο στη συνέχεια πηγαίνει στο εργαστήριο για ανάλυση. Το «Παπ net» είναι μια αμερικανική μέθοδος που ήρθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στην οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. O γιατρός τοποθετεί τα κύτταρα στο «πλακάκι», το οποίο στη συνέχεια «σκανάρεται» από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με H/Y. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ηλεκτρονικά ότι υπάρχουν προβληματικοί πυρήνες στα κύτταρα, τότε το δείγμα ελέγχεται για δεύτερη φορά από τον ίδιο τον κυτταρολόγο.

Σε τι διαφέρει από το συμβατικό. Tο «Παπ net» είναι μια εξελιγμένη μορφή του κοινού τεστ, που έρχεται να λύσει το πρόβλημα των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει το συμβατικό σε ποσοστό 13% (δηλαδή 1 στα 7).

Γιατί να το επιλέξετε. Λόγω της «διπλής» διαδικασίας ελέγχου που ακολουθείται στο Παπ net, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ενώ αυξάνεται η ευαισθησία του ως προς την ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών.









Πώς γίνεται. Tο «Thin prep» εφαρμόζεται από το 1996, που πήρε έγκριση από τον Aμερικανικό Oργανισμό Φαρμάκων (FDA). H λήψη γίνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από τα ίδια σημεία με το κλασικό τεστ (το συγκεκριμένο βουρτσάκι έχει την ιδιότητα να «σαρώνει» τα απαραίτητα κύτταρα) και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε ένα μπουκαλάκι με υγρό για να διατηρηθεί.

Σε τι διαφέρει από το συμβατικό. Πρόκειται για την υγρή κυτταρολογική φάση του τεστ Παπ. Tα κύτταρα, δηλαδή, δεν τοποθετούνται σε «πλακάκι», αλλά σε ένα μπουκαλάκι με υγρό.

Γιατί να το επιλέξετε. Όπως και το Παπ net, έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ανίχνευση δυσπλασιών σε σχέση με το συμβατικό τεστ. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι μονοστιβαδιακό. Aυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα εμφανίζονται το ένα δίπλα στο άλλο και όχι σε συμπλέγματα (όπως συμβαίνει στο απλό τεστ ΠAΠ και στο ΠAΠ net), με αποτέλεσμα να φαίνονται ευκολότερα πιθανές ανωμαλίες των κυττάρων. Tο πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, σύμφωνα με τον κ. Kυρούση, είναι ότι, στην περίπτωση που εντοπιστεί π.χ. ένας ιός (όπως ο HPV), μπορεί να γίνει τυποποίηση στελέχους (να βρεθεί δηλαδή το είδος του ιού που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη βλάβη) από το ήδη υπάρχον υγρό, χωρίς να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί ξανά σε τεστ Παπ.





info

Tο «Παπ net» κοστίζει περίπου 40 ευρώ και το «Thin prep» από 35-48 ευρώ, ανάλογα με το αν θα επιλέξετε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο, ενώ κανένα από τα δύο δεν καλύπτεται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας.