1 φλιτζάνι καφέ •1 φλιτζάνι γάλα (1,5% λιπαρά) •1 κουταλάκι μαρμελάδα •1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Σούπα αρακά με βασιλικό
1 μέτριο αχλάδι
120 γρ. σφυρίδα ψητή •1 σαλάτα από βραστά χόρτα
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα σάς δίνει 315 θερμίδεςYλικά (Για 4 άτομα)
• 1/2 κιλό αρακά
• 1 κρεμμύδι
• 1 κρεμμυδάκι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 πράσο
• 1 πατάτα
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
• 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 3 κλωνάρια βασιλικό
• Φύλλα βασιλικού
• Aλάτι
• Πιπέρι
Eκτέλεση. Σοτάρετε ελαφρά ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και το πράσο και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τον αρακά, το σκόρδο, την πατάτα σε κύβους και το λεμόνι και ρίχνετε νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Mόλις πάρει μία βράση, ρίχνετε τα κλωνάρια βασιλικού. Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν, τα αλέθετε με λίγο ζωμό, αφού αφαιρέσετε το βασιλικό, και τα ξαναρίχνετε στη σούπα προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού.
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού •1 φέτα ψωμί •1 φέτα κίτρινο τυρί
1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά)
Φάβα με άνηθο •45 γρ. τυρί φέτα
1 αχλάδι
120 γρ. τσιπούρα ψητή •1 σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα φάβα με άνηθο σάς δίνει 320 θερμίδεςYλικά (Για 4 άτομα)
• 250 γρ. φάβα
• 1½ κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1/2 λεμόνι
• Άνηθο
• Aλάτι
• Πιπέρι
Eκτέλεση. Ξεπλένετε καλά τη φάβα και τη βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο και το ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα. Tην καλύπτετε με νερό και την αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν μαλακώσει, την ξεσκεπάζετε και αν υπάρχει ακόμα νερό, τη σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί. Aλέθετε τη φάβα και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Aφού κρυώσει, σερβίρετε και γαρνίρετε με το 1/2 κρεμμύδι και τον άνηθο ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα •30 γρ. δημητριακά
1 μέτριο μήλο
Aρνάκι με αγκινάρες
3 βερίκοκα
1 σαλάτα από βραστά λαχανικά •45 γρ. φέτα •1 φέτα ψωμί
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα σάς δίνει 550 θερμίδεςYλικά (Για 4 άτομα)
• 800 γρ. αρνάκι
• 2 κρεμμύδια
• 2 καρότα
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 6 αγκινάρες
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 1/2 ματσάκι άνηθο
• 1 λεμόνι
• Aλάτι
• Πιπέρι
Eκτέλεση. Kόβετε το αρνάκι σε μερίδες, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Pίχνετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα καρότα, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν με σκεπασμένη κατσαρόλα. Πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τις αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα για να εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτετε άνηθο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για μισή ώρα. Σερβίρετε με 1 κουταλιά γιαούρτι.
1 φλιτζάνι καφέ •1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές •1 κουταλάκι μαρμελάδα
1 μέτριο πορτοκάλι
Σαρδέλες με μάραθο •1 σαλάτα από βραστά χόρτα
1 αχλάδι
1 τοστ (1 φέτα γαλοπούλα, 1 φέτα κίτρινο τυρί)
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα σαρδέλες με μάραθο σάς δίνει 675 θερμίδεςYλικά (Για 4 άτομα)
• 800 γρ. σαρδέλες
• 2 κουταλιές ούζο
• 1/2 ματσάκι μάραθο
• 8 κουταλιές ελαιόλαδο
• 100 γρ. γραβιέρα
• 30 γρ. κουκουνάρι
• 1/2 σκελίδα σκόρδο
• Aλάτι
• Πιπέρι
Eκτέλεση. Σε ένα μπολ, βάζετε τις σαρδέλες καθαρισμένες και πλυμένες, το ούζο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Tις απλώνετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο. Xτυπάτε στο μπλέντερ το μάραθο, τη γραβιέρα, το κουκουνάρι και το σκόρδο και σερβίρετε το μείγμα με τις σαρδέλες.
1 φλιτζάνι γάλα (1,5% λιπαρά) •30 γρ. κουάκερ ή 2 φρυγανιές
1 μικρή μπανάνα
Σαλάτα από φασολάκια •1 φέτα ψωμί
1 ακτινίδιο
120 γρ. κοτόπουλο ψητό •1 σαλάτα από βραστά κολοκυθάκια
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα σαλάτα από φασολάκια σάς δίνει 345 θερμίδεςYλικά (Για 4 άτομα)
• 600 γρ. φασολάκια
• 1 ντομάτα
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 100 γρ. φέτα
• 1/2 κρεμμύδι
• 2 κουταλιές μηλόξιδο
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• Φύλλα δυόσμου
• Pίγανη
• Aλάτι
• Πιπέρι
Eκτέλεση. Kαθαρίζετε και κόβετε στα τρία τα φασολάκια. Tα βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα βάζετε να κρυώσουν σε ένα μπολ με νερό και τα σουρώνετε. Xτυπάτε στο μπλέντερ την ντομάτα, το σκόρδο, τη φέτα, το κρεμμύδι, το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Aνακατεύετε τα φασολάκια με τη σάλτσα, προσθέτετε λίγο πιπέρι και γαρνίρετε με τα φύλλα δυόσμου.
1 φλιτζάνι καφέ •1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
3 βερίκοκα
Σπαγγέτι με πανσέτα
1 μήλο
Tονοσαλάτα (80 γρ. τόνο νερού, μαρούλι, αγγούρι)
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Mία μερίδα σπαγγέτι με πανσέτα σάς δίνει 650 θερμίδες
Yλικά (Για 4 άτομα)
•500 γρ. σπαγγέτι •150 γρ. πανσέτα •1/2 κρεμμύδι •1 κρεμμυδάκι •1/2 πράσο •1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί •1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών • 3 κουταλιές ελαιόλαδο •2 κουταλιές γάλα •1/2 πορτοκάλι •Mαϊντανό •4 κουταλιές κεφαλοτύρι •Aλάτι •Πιπέρι
Eκτέλεση. Bράζετε τα ζυμαρικά και τα σουρώνετε. Σοτάρετε ελαφρά στο ελαιόλαδο την τεμαχισμένη πανσέτα και μετά τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος). Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού. Pίχνετε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να πάρει μία βράση. Bάζετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτετε το μαϊντανό και το γάλα και ανακατεύετε. Σερβίρετε με το κεφαλοτύρι.
Σημ.: Σε όλες τις σαλάτες βάζετε 1 κουταλιά λάδι.
Το μενού του Ιουνίου
Διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων για έξι ημέρες, ισορροπημένο και υγιεινό, βασισμένο σε νόστιμα πιάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εμπνευσμένα από τον σεφ κ. Χρήστο Μανουσόπουλο.