Kι όμως, τα ροφήματα που παραδοσιακά καταναλώνετε το χειμώνα μπορούν να συνοδεύσουν και τα καλοκαιρινά σας βράδια. Μπορεί να τα έχετε συνηθίσει ζεστά, ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι λόγος για να τα αποχωριστείτε και να στερηθείτε τα οφέλη που έχουν στην υγεία. Πάρτε, λοιπόν, το αγαπημένο σας ρόφημα, μετατρέψτε το σε δροσιστικό ποτό και απολαύστε το. Κάποιο ιδιαίτερο μυστικό στον τρόπο παρασκευής του δεν υπάρχει. Φτιάχνετε απλώς σύμφωνα με τις οδηγίες το αφέψημα ή το έγχυμα και το βάζετε στο ψυγείο ή του προσθέτετε παγάκια. Τα ευεργετικά συστατικά των πρώτων υλών δεν θα χαθούν.

Η πιπερόριζα διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως χωνευτικό. Καταπολεμά τη δυσπεψία και είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της ναυτίας και του εμετού. Επίσης, αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Βράζετε 10 γρ. ρίζα σε νερό για 10 λεπτά και περιμένετε άλλα τόσα για να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα, το βάζετε στο ψυγείο ή του προσθέτετε μερικά παγάκια. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μαύρη ζάχαρη για περισσότερη γεύση.

Τα άνθη του είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, συνιστάται για την αϋπνία και τη νευρική ένταση, καθώς έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Έπειτα από μια έντονη μέρα, θα σας χαλαρώσει.
Φτιάχνετε έγχυμα βράζοντας πρώτα το νερό. Έπειτα, αφήνετε το βότανο για 10 λεπτά στο νερό και μετά το σουρώνετε. Περιμένετε να πάρει θερμοκρασία δωματίου και το βάζετε στο ψυγείο.

Oι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι τονωτικό, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, μειώνει το ψυχοσωματικό στρες, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Αν είναι σε φακελάκι, φτιάχνετε έγχυμα, δηλαδή ρίχνετε για 5 λεπτά το φακελάκι στο βραστό νερό. Αν έχετε το βότανο στη φυσική του μορφή, φτιάχνετε αφέψημα. Βράζετε για 7 λεπτά 1 κουταλιά τσάι για κάθε φλιτζάνι νερό και το σουρώνετε. Το αφήνετε να κρυώσει, προσθέτετε μερικά παγάκια και αν θέλετε, ενισχύετε τη γεύση του με μερικές σταγόνες λεμόνι ή 1 κουταλάκι μέλι.

Λέγεται αλλιώς έρωντας και είναι από τα πιο γνωστά βότανα της Κρήτης. Καταπολεμά τα μικρόβια, επειδή έχει πολύ ισχυρή αντισηπτική δράση, και το έλκος στομάχου, χάρη στις επουλωτικές του ιδιότητες. Τέλος, χρησιμοποιείται και ως αντισπασμωδικό (κολικοί, κράμπες) και γενικό τονωτικό.
Όσοι μπορείτε να βρείτε το βότανο στη φυσική του μορφή κάντε το αφέψημα, βράζοντάς το για 7 περίπου λεπτά. Αν πάλι έχετε φακελάκια, μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα. Αν διαλύσετε και ένα κουταλάκι μέλι, το κάνετε ακόμα πιο απολαυστικό.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος. Είναι, επίσης, αποτελεσματικό στην καταπολέμηση φλεγμονών, μολύνσεων (ουρολοιμώξεις) και δερματικών παθήσεων (π.χ. στον έρπη). Βράζετε για 10 λεπτά το βότανο σε νερό (1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό), το σουρώνετε, το βάζετε στο ψυγείο και πίνετε 1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα.


Oι κιτρινωποί καρποί της είναι πολύτιμοι για τους καπνιστές, επειδή περιέχουν βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες που μοιάζουν στη σύνθεση με τη βιταμίνη C). Επιπλέον, η δράση της βιταμίνης διαρκεί περισσότερο, επειδή απορροφάται ευκολότερα. Επειδή πρόκειται για καρπούς, γίνονται αφέψημα. Τους βράζετε, λοιπόν, σε νερό για 10 λεπτά, περιμένετε να κρυώσουν και βάζετε το αφέψημα στο ψυγείο.

Το κακάο, πέρα από ευχάριστη γεύση, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει το DNA από την ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, η αντιοξειδωτική του δράση θεωρείται ισχυρότερη από εκείνη άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C. Έχετε 2 επιλογές. Μπορείτε να το φτιάχνετε πρώτα ζεστό και μετά να το παγώνετε στο ψυγείο (ή με παγάκια) ή να το χτυπάτε κατευθείαν με κρύο νερό.

Για το ρόφημα αυτό θα χρησιμοποιήσετε φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, που περιέχουν βιταμίνη C. Παίρνετε ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα καθαρίζετε και κρατάτε τις φλούδες τους. Τις βράζετε σε νερό για 10 λεπτά, τις σουρώνετε και βάζετε το ρόφημα στο ψυγείο. Είναι ιδιαίτερα δροσιστικό και τονωτικό και μπορείτε να το συνδυάσετε με ξυλάκια κανέλας ή κανέλα σε σκόνη για περισσότερο άρωμα και πλουσιότερη γεύση.
Φτιάξτε μόνοι σας ένα εξαιρετικό φυσικό κοκτέιλ που θα δροσίσει τα καλοκαιρινά σας βράδια. Μπορείτε να συνδυάσετε πράσινο τσάι, τζίντζερ και δίκταμο ή πράσινο τσάι, καρπούς τριανταφυλλιάς και τζίντζερ.
Παίρνετε 1 κουταλάκι από το κάθε βότανο και τα βράζετε όλα μαζί για 10 λεπτά με 3 φλιτζάνια νερό. Η ποσότητα που θα φτιάξετε αντιστοιχεί σε 3 δόσεις και όχι σε μία. Βάζετε το κοκτέιλ στο ψυγείο ή περιμένετε να κρυώσει και προσθέτετε παγάκια.