Eπιτέλους καλοκαίρι! Oι περισσότεροι μετρούν τις μέρες ώσπου να έρθει η ευλογημένη πρώτη μέρα της άδειας για να φύγουν και να ξε-φύγουν από τη δουλειά, τις έγνοιες, την ένταση, τη ρουτίνα, τα «ίδια και τα ίδια». Καθένας ως μεμονωμένο άτομο νιώθει την ανάγκη αυτής της «φυγής», αλλά όχι μόνο. Και κάθε συζυγική ή συντροφική σχέση, επίσης, σαν ένα «άτομο» που απαρτίζεται από δύο, ζει και αναπνέει αυτόνομα, χρειάζεται τις δικές της διακοπές, τη δική της απόδραση, ανάλογα με την κατάσταση, την ηλικία, τη διάθεση και τις ανάγκες της.







Τι περιμένουν όμως τα ζευγάρια από τις διακοπές τους; Πολύ συχνά, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ζευγάρι, οι ανάγκες και οι προσδοκίες που έχει ο καθένας από τις διακοπές διίστανται. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ο ένας προτιμάει θάλασσα και ξάπλα στην παραλία και ο άλλος ξενάγηση σε αξιοθέατα και κουλτούρα. Όταν είναι μόνο αυτό, μπορούν να βρεθούν συμβιβαστικοί τρόποι ώστε να έχουν και οι δύο, αν και όχι αποκλειστικά, αυτό που τους αρέσει. Όταν όμως οι διαφορετικές προσδοκίες έχουν να κάνουν με το πόσο «κοντά» και πόσο «μαζί» με τον άλλο θέλει ο καθένας να περάσει τις διακοπές του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες εναλλακτικές λύσεις διακοπών που περνούν τα ζευγάρια και στη συνέχεια ποια μπορεί να είναι τα υπέρ και τα κατά των διακοπών αυτών.







Όταν υπάρχουν παιδιά, ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών θεωρεί ότι οι διακοπές είναι αφιερωμένες στην οικογένεια. Κανονίζουν λοιπόν και περνούν διακοπές φροντίζοντας να βρεθούν μόνοι ως οικογένεια, μακριά από κάθε είδους υποχρεώσεις που συνήθως τους αποσπούν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μακριά από τη δουλειά, το σπίτι, τους συγγενείς, τους γνωστούς, τους φίλους. Αυτό που έχουν ανάγκη και που αισθάνονται ότι τους δίνουν αυτού του είδους οι διακοπές είναι χρόνος αποκλειστικά για τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα, που τους λείπει στην καθημερινότητά τους και που δεν αναπληρώνεται επαρκώς στα Σαββατοκύριακα και στις μικρές αργίες αραιά και πού. Θέλουν το χρόνο και την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους, να κουβεντιάσουν, να τεμπελιάσουν, να κάνουν πράγματα μαζί με τον άνδρα ή τη γυναίκα τους χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς ένταση.

Oι οικογενειακές διακοπές δίνουν πράγματι τη δυνατότητα στην οικογένεια να «φορτώσει τις μπαταρίες» της κοινής της ζωής. Επειδή από τις σημερινές οικογένειες και τα σημερινά ζευγάρια -ειδικά όταν έχουν παιδιά- λείπει κοινός χρόνος χαλάρωσης και ευχαρίστησης, οι διακοπές που αφιερώνονται απερίσπαστα στην οικογένεια μπορούν να τους ξαναφέρουν κοντά. Αυτό που απολαμβάνουν οι οπαδοί αυτού του είδους των διακοπών είναι το ότι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να τα ζήσουν στο πρωινό ξύπνημα, στο κοινό φαγητό, στη βόλτα, στο μπάνιο, στο παιχνίδι, στη διασκέδαση και να χαρούν την παρέα του καθενός χωριστά και όλων μαζί. Oι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους και για όλα και η οικογένεια «σφίγγει τους δεσμούς της».

Τα παιδιά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του «φόρτου εργασίας» της οικογένειας, συνήθως για τη μητέρα. Πολλές γυναίκες, ειδικά αν δεν εργάζονται, αισθάνονται ότι στις οικογενειακές διακοπές ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα από τη συνηθισμένη τους καθημερινότητα. Όταν μάλιστα οι διακοπές είναι στο εξοχικό της οικογένειας, τότε πραγματικά μπορεί να μην υπάρχει καμιά διαφορά όσον αφορά τις καθημερινές δουλειές από τον υπόλοιπο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν στο ζευγάρι ο ένας αισθάνεται ότι «τραβάει κουπί» ενώ ο άλλος ξεκουράζεται και απολαμβάνει, δημιουργείται ένταση, η οποία άλλοτε εκτονώνεται με καβγάδες -οπότε ίσως και να αποφορτίζεται κάθε τόσο η κατάσταση- και άλλοτε δεν εκδηλώνεται και δεν εκτονώνεται. Έτσι, το ζευγάρι, αντί να έρθει πιο κοντά στις διακοπές, απομακρύνεται περισσότερο και η σχέση επιστρέφει πιο «κουρασμένη» από πριν.






Τρόποι για να κάνουμε διακοπές υπάρχουν τόσοι όσα και τα ζευγάρια: αμέτρητοι. Αυτό που μετράει είναι να αισθανόμαστε πραγματικά ότι φέρνουμε σε μια ισορροπία από τη μια μεριά την ανάγκη μας να έρθουμε κοντά με τον άλλον (εφόσον και με όποιον τρόπο υπάρχει αυτή) κι από την άλλη την ανάγκη που μπορεί να έχουμε να ξεκουραστούμε από όλους και από όλα, ακόμη κι από το σύντροφό μας και από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Το κριτήριο είναι, λοιπόν, η αίσθηση που είχαμε επιστρέφοντας από τις προηγούμενες διακοπές. Νιώθαμε ωραία και θέλουμε να τις επαναλάβουμε ή μας άφησαν με ελλείψεις και παράπονα, ξεκούραστους μεν, ανικανοποίητους δε; Στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχουμε παρά να προτείνουμε αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό.






Πολλές οικογένειες και πολλά ζευγάρια -ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες- συνηθίζουν να μην πηγαίνουν διακοπές χωρίς παρέα. Η παρέα (ειδικά η δοκιμασμένη) εξασφαλίζει περισσότερο κέφι, εναλλαγή, καλή διάθεση.παρέα για παιχνίδι για τα παιδιά, παρέα για ψάρεμα για τους άνδρες, παρέα για κουβέντα και ηλιοθεραπεία για τις γυναίκες. Έτσι κανείς δεν κινδυνεύει να βαρεθεί. Μια (καλή) παρέα αποτελείται από πολλές προσωπικότητες, που η καθεμιά έχει τα δυνατά σημεία της, από τα οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν: από το χιούμορ του ενός, την ευρηματικότητα του άλλου, τη χαλαρότητα ενός τρίτου, την εξερευνητική διάθεση, τις μαγειρικές ικανότητες, τις ωραίες ιστορίες, τις γνώσεις, το μπρίο, ακόμη και το κατασκευαστικό ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος. Πέρα από όλα αυτά, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αποχωριστούν τους κολλητούς τους και δεν διανοούνται διακοπές χωρίς αυτούς, ακόμη και όταν βρίσκονται στη φάση του μεγάλου έρωτα. Είναι οι περιπτώσεις που η παρέα είναι το απαραίτητο συστατικό που δεν λείπει από τις διακοπές, όπως δεν λείπει από το νεσεσέρ το αποσμητικό!

Η καλή παρέα στις διακοπές είναι αδιαμφισβήτητα «θησαυρός». Δίνει στον καθένα μέσα στο ζευγάρι ή στην οικογένεια τη δυνατότητα να ευχαριστιέται και να χαλαρώνει -έστω για λίγο- και χωρίς τον άλλον, να κάνει τη δική του μικρή «απόδραση». Επιτρέπει στους δύο συντρόφους ή σε όλα τα μέλη της οικογένειας να μην εξαρτώνται αποκλειστικά ο ένας από τον άλλον για να περάσουν καλά. Τους δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες αποφόρτισης εντάσεων, εφόσον δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι συνέχεια μαζί, ακόμη κι αν έχουν τσακωθεί. Ως μία εκδοχή της «ευρύτερης οικογένειας» που είναι, η παρέα έχει συνήθως στηρίγματα για όλους και εξασφαλίζει έτσι μεγαλύτερη χαλαρότητα στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Προσφέρει σε όσους το θέλουν τη δυνατότητα να είναι και κοντά και μακριά ο ένας από τον άλλον.

«Όλα τα Σαββατοκύριακα και όλες τις διακοπές είμαστε με την παρέα. Δεν λέω, ωραία είναι, αλλά τώρα που έχουν περάσει 6 χρόνια που είμαστε μαζί θα ήθελα να έχουμε λίγο χρόνο μόνο για εμάς, να πάμε κάπου οι δυο μας, να ξανανιώσουμε ερωτευμένοι, να δούμε αν περνάμε καλά μόνοι μας τελοσπάντων…», λέει η Δέσποινα, που από τότε που γνωρίστηκαν, φοιτητές ακόμη, με τον άνδρα της, δεν έχουν κάνει βήμα χωρίς την παρέα. Πράγματι, όσο ωραία κι αν είναι η εναλλαγή που προσφέρει η παρέα στις διακοπές, εύκολα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στο πλησίασμα του ζευγαριού. Oι διακοπές είναι μια πολύ καλή στιγμή για να «συμπληρωθούν τα κενά» που αναπόφευκτα δημιουργούνται στη σχέση κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η χαλαρότητα, το ευχάριστο περιβάλλον, η απομάκρυνση από το σπίτι, η «καλοκαιρινή διάθεση» διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί ξανά ερωτική ατμόσφαιρα, να μπορέσει ένα ζευγάρι να έχει ευχάριστες ιδιωτικές στιγμές, να ξαναζωντανέψει τη σεξουαλική επιθυμία. Η παρέα πολλές φορές δεν αφήνει χώρο γι’ αυτό, επειδή συνέχεια είναι όλοι με όλους. Αυτό βέβαια σε πολλά ζευγάρια είναι και το ζητούμενο: Οι σύντροφοι, δηλαδή, μπορεί να επιδιώκουν, συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούν, να υπάρχει η παρέα για να μη χρειαστεί να ασχοληθούν με τα δικά τους «κενά».







Είναι σίγουρα το λιγότερο σύνηθες, αλλά υπάρχουν οπαδοί του «καλύτερα ο καθένας μόνος του». Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ο καθένας έχει μια εντελώς δική του παρέα ή μια αγαπημένη δραστηριότητα που δεν μοιράζεται με το σύντροφό του και που αφιερώνει σε αυτήν τις διακοπές του ή έστω μεγάλο μέρος από αυτές. Το σκεπτικό του ζευγαριού που κάνει διακοπές χώρια συνήθως είναι: «Όλο τον υπόλοιπο χρόνο τον περνάμε μαζί, στις διακοπές κάνει ο καθένας αυτό που θέλει. Έτσι ανανεωνόμαστε και ξαναβρισκόμαστε με περισσότερη όρεξη ο ένας για τον άλλον».

• Τα υπέρ : Όταν κάποιος έχει κάτι που αγαπάει πολύ, είτε αυτό είναι μια παρέα είτε ένα σπορ είτε έστω το «χούι» να ταξιδεύει μόνος του, έχει σίγουρα και την επιθυμία να αφιερώνει ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του σε αυτό. Και φυσικά πότε θα βρεθεί καλύτερη ευκαιρία από τις καλοκαιρινές διακοπές; Κάτι τέτοιο αν και οι δύο επιστρέφουν από τις χωριστές τους διακοπές ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι. Η αίσθηση ότι ο σύντροφός τους δεν στέκεται εμπόδιο είναι κάτι που μπορεί να μετράει πολύ υπέρ του και υπέρ της σχέσης, προσδίδοντάς της μιαν αίσθηση ελευθερίας κι εμπιστοσύνης, την οποία λίγες σχέσεις μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν.

• Τα κατά : Τι γίνεται αν δεν έχουν και οι δύο κάτι που να τους συνεπαίρνει τόσο ώστε να θέλουν να διαθέσουν τις διακοπές τους σε αυτό; Υπάρχει ο κίνδυνος ο ένας να ενδίδει για να μη στενοχωρήσει τον άλλο, νιώθοντας όμως ότι η λύση των χωριστών διακοπών τον ικανοποιεί όλο και λιγότερο. Ένας δεύτερος κίνδυνος επίσης είναι ότι, έστω κι αν και οι δύο περνούν ευχάριστα τις διακοπές τους χωριστά, αυτό τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών. O καθένας χωριστά χαλαρώνει, απολαμβάνει, χαίρεται, η σχέση όμως παίρνει απλώς μια ανάσα, κι αυτό δεν είναι πάντα αρκετό για να την κρατήσει ζωντανή.