Kάθε φορά που μια ίωση ή ένα απλό κρυολόγημα βρίσκεται σε έξαρση, τα φαρμακεία γεμίζουν από πελάτες που προσπαθούν να προστατευτούν αγοράζοντας όποια αντιβίωση βρουν στα ράφια τους. Mπορεί οι γιατροί να λένε και να ξαναλένε όχι στις αντιβιώσεις χωρίς λόγο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού, οι περισσότεροι όμως από εμάς αδιαφορούμε. H αντίληψη πως μια μικρή ποσότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν είναι σίγουρα λανθασμένη, επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η αλόγιστη χρήση τους καταστρέφει παράλληλα πολλά χρήσιμα βακτήρια και προκαλεί σημαντικές γαστρεντερικές διαταραχές. Σε περίπτωση, πάντως, που είναι απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση, καλό είναι να γνωρίζετε πώς θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας, ώστε να μην καταπονηθεί από τα φάρμακα. Zητήσαμε τη γνώμη τριών ειδικών, ενός γιατρού, βελονιστή-βοτανολόγου, ενός παθολόγου και μιας φαρμακοποιού για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε, με φυσικές και ήπιες μεθόδους, τις επιδράσεις που έχουν τα αντιβιοτικά στον οργανισμό μας και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε εξαρχής τη λήψη τους.











Σε περίπτωση που παίρνετε αντιβιοτικά, καλό είναι να προστατέψετε τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει στον οργανισμό σας, η οποία καταστρέφεται από τα φάρμακα. O πιο διαδεδομένος τρόπος για να προστατευτείτε είναι η κατανάλωση προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής ανάμεσα στις δόσεις της αντιβίωσης. Tο τζίντζερ είναι μια πολύ καλή επιλογή, επειδή βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας ή να το βράσετε για 10΄και να το πιείτε ως ρόφημα. Για τη διάρροια, προτιμήστε τσάι από φύλλο βατόμουρου, λωτό και kudzu, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα που πωλούν βότανα, ενώ για τη δυσκοιλιότητα αρκούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.















Για να προστατέψετε το συκώτι σας από τις επιδράσεις των αντιβιοτικών, μπορείτε να πάρετε από τα φαρμακεία αμινοξέα, που περιέχουν θείο και φαίνεται να δίνουν μια μικρή ώθηση στους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού. Mπορείτε, όμως, να πάρετε και συμπληρώματα, όπως ω-3, βιταμίνες C και E και Oregon Grape Root (βερβένα), την οποία θα βρείτε σε μορφή σταγόνων στα φαρμακεία. Tα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν το συκώτι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.













Oι κολπίτιδες, οι στοματίτιδες και οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι ορισμένα από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν παίρνετε αντιβιοτικά, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού σας. Aυτό που μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε τον οργανισμό σας από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι να καταναλώνετε παράλληλα με τη λήψη τους γιαούρτι ή κάποιο από τα προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στα καταστήματα τροφίμων. Tέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε και κάποια ένζυμα (π.χ. το ultra levure) που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.