Υλικά

  • 700 γρ. μπούτι μοσχαρίσιο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια (κομμένα στα δύο)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε κατσαρόλα και γυρνάμε λίγο το κρέας. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού. Το βγάζουμε και στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα γυρνάμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10 περίπου λεπτά ή τόσο ώστε να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ξεχωριστό σκεύος. Βάζουμε το κρέας πάλι πίσω στην κατσαρόλα, στην αρχή σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ψήνουμε, με σκεπασμένο το τσουκάλι, μέχρι να μαλακώσει. Όταν ψηθεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία ακόμη βράση. Συνοδεύουμε με ρύζι.

Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Το γεύμα αυτό περιέχει αρκετές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως ριβοφλαβίνης, νιασίνης και B12), καθώς και σιδήρου. Η συνταγή είναι αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά (49,6 γρ. συνολικά), γεγονός που πρέπει να προσέξουν εκείνοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα αυξημένων λιπιδίων ή σακχάρου. Το πιάτο περιέχει λίγες θερμίδες αν συνοδευτεί μόνο με μανιτάρια. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα.

Συμβουλές
Εάν δεν θέλουμε να συνοδεύσουμε το φαγητό με άμυλο (ρύζι, πατάτες τηγανητές), μπορούμε να αυξήσουμε τα μανιτάρια από 1/2 σε 1 κιλό. Εάν το φαγητό μείνει με πολύ ζουμί, το αφήνουμε για λίγο να ψηθεί με το καπάκι ανοιχτό. Η προσθήκη κορν φλάουερ μπορεί να πήζει τη σάλτσα, αλλά μάλλον χαλάει τη γεύση.

Σύσταση

  • Θερμίδες……………………2.390
  • Λιπαρά………………………155 γρ.
  • Xοληστερίνη……………….672 mg