Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 1½ του κιλού ώριμα κυδώνια
  • 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 120 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κανονικό κρεμμύδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Βίβιαν Ντετοπούλου, MSc., κλινική διαιτολόγος.

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα, γυρνάμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο νερό και το αλατοπίπερο. Το αφήνουμε να βράσει για μισή περίπου ώρα. Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες. Όταν το κρέας μαλακώσει και σε λίγο θα είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα κυδώνια και λίγο ακόμη νερό εάν χρειάζεται. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Το πιάτο αυτό περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και βιταμινών Α και Β12. Επιπλέον, εξασφαλίζει την καλή απορρόφηση του λυκοπενίου της ντομάτας (καθώς ο χυμός ντομάτας υπόκειται στη θέρμανση και συνυπάρχουν λιπαρά). Το πιάτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χοληστερίνη λόγω του μοσχαρίσιου κρέατος. Για το λόγο αυτό, αν έχετε σχετικό πρόβλημα, καταναλώστε το με μέτρο.

Συμβουλές
● Μια γρήγορη βουτιά σε καυτό νερό μαλακώνει τα κυδώνια και κάνει τη διαδικασία καθαρισμού τους πιο εύκολη.

● Για να μη μαυρίσουν όταν τα καθαρίζετε, βάλτε τα μέσα σε νερό με λίγο λεμόνι.

Σύσταση

  • Θερμίδες………………..4.130
  • Λιπαρά…………………..248 γρ.
  • Xοληστερίνη……………890 mg