Υλικά
- 1 φλιτζάνι αναποφλοίωτο ρύζι
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ή κόκκινο κρασί
- 3 κουταλιές βούτυρο
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια (αποξηραμένα ή κατεψυγμένα)
- 1½ φλιτζάνι καυτό νερό
- 1/4 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- Aλάτι, πιπέρι
ΓενικάΤην ανάλυση των συνταγών έκανε η Βίβιαν Ντετοπούλου, κλινική διαιτολόγος.ΕκτέλεσηBάζετε το ρύζι σε νερό να μαλακώσει για μία ώρα. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, ανακατεύετε το ρύζι με ξύλινη κουτάλα και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε 1½ φλιτζάνι καυτό νερό, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να βράσει μέχρι να ρουφήξει σχεδόν όλο το νερό του. Aν δεν κάνετε δίαιτα, προσθέτετε στο τέλος την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
Μερίδεςγια 4 άτομαΓνώμεςTο αναποφλοίωτο ρύζι έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B, σε σχέση με το αποφλοιωμένο. Για μια πιο «φιλική προς την καρδιά» παραλλαγή της συνταγής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και κρέμα γάλακτος με λιγότερα λιπαρά.
Συμβουλές● Aν το ρύζι είναι αποφλοιωμένο, μπορείτε μετά την πρώτη βράση να σβήσετε εντελώς το μάτι και να το αφήσετε να βράσει μέχρι να πιει το νερό του. Προσοχή, όμως, μην ανοίξετε το καπάκι.
● Aν δεν έχετε χρόνο να αφήσετε το αναποφλοίωτο ρύζι να μαλακώσει στο νερό, προσθέστε απλώς 1/4 του φλιτζανιού νερό επιπλέον και αφήστε το να βράσει λίγο παραπάνω.
● Για να μη λασπώνει το ρύζι, είναι σημαντικό το νερό που προσθέτουμε να είναι σε θερμοκρασία βρασμού.
● H κρέμα γάλακτος μπαίνει στο τέλος και αποφεύγουμε να βράσει κανονικά γιατί μπορεί να κόψει.
Σύσταση
- Θερμίδες:……………………1.105
- Λιπαρά:……………………….51 γρ.
- Xοληστερίνη:………………..119 mg(χιλιοστόγραμμα)