Η αμβλυωπία είναι περισσότερο γνωστή ως «τεμπέλικο» μάτι και εμφανίζεται στα παιδιά από τη βρεφική ως την ηλικία 7-8 ετών. H αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν για κάποιο λόγο (π.χ., στραβισμός) το ένα μάτι δεν βλέπει καλά και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να λειτουργεί αποκλειστικά το άλλο. Έτσι, το μάτι που δεν χρησιμοποιείται δεν γυμνάζεται, και η όραση γίνεται όλο και πιο αδύναμη.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, γιατί το παιδί είναι μικρό και δεν παραπονιέται ότι δεν βλέπει. Έτσι, την αμβλυωπία την ανακαλύπτει ο γιατρός στην προληπτική οφθαλμολογική εξέταση (3-5 ετών).

•Όταν υπάρχει στραβισμός, παρατηρώντας το βλέμμα του παιδιού, διαπιστώνετε ότι τα δύο μάτια δεν εστιάζουν στο ίδιο σημείο. Tο ένα μάτι δεν «ακολουθεί» τις κινήσεις του άλλου.



AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

H αμβλυωπία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό συντομότερα, αφού, αν παραταθεί μετά τα 6 χρόνια, το μάτι κινδυνεύει να αδρανοποιηθεί οριστικά. Για να δυναμώσει το «τεμπέλικο» μάτι και να το αναγκάσει να δραστηριοποιηθεί, ο οφθαλμίατρος θα καλύψει το υγιές μάτι. Aυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με την ανταπόκριση του ματιού.