Α. Ιογενούς αιτιολογίας

Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο λαιμό, έχει μέτριο πυρετό (κάτω από 39), πονάνε τα κόκαλά του, αλλά η γενική του κατάσταση δεν είναι και πολύ άσχημη, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα.



Tι θα σας πει ο γιατρός

Ένας γιατρός για να διαγνώσει την ιογενή αμυγδαλίτιδα θα στηριχθεί στα κλινικά ευρήματα, στην εικόνα και στα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί δηλαδή. Σκόπιμο είναι να δει το παιδί και την επόμενη μέρα, ώστε η διάγνωσή του να είναι πιο ασφαλής. Πρόκειται για μία ασθένεια που δεν απαιτεί να πάρει το παιδί αντιβίωση. H ιογενής αμυγδαλίτιδα θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της, μετά από 3-5 ημέρες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, προσπαθήστε να μειώσετε τα συμπτώματα με αντιπυρετικά, αρκετά υγρά, ελαφρύ φαγητό και χλιαρά μπάνια, για να παραμένει χαμηλά ο πυρετός.



Β. Μικροβιακής αιτιολογίας

Εάν όμως ο πυρετός ανέβει απότομα (39 και πάνω), το πύον είναι σαν κομμάτια πάνω στις αμυγδαλές, επίσης το παιδί παραπονιέται συχνά και για πόνο στην κοιλιακή χώρα και νιώθει πολύ άσχημα, τότε πιθανότατα πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, συνήθως στρεπτόκοκκο.



Tι θα σας πει ο γιατρός

Σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται αντιβίωση γιατί, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αμυγδαλίτιδα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Φυσικά, και σ’ αυτήν την αμυγδαλίτιδα είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε μία αγωγή, όπως: αντιπυρετικά, πολλά υγρά, χλιαρά μπάνια, ελαφρύ φαγητό κλπ. Για να είναι βέβαιος ο γιατρός για την αιτία της αμυγδαλίτιδας και για την αγωγή που χρειάζεται να συστήσει, πρέπει να κάνει καλλιέργεια. Tο πρόβλημα είναι πως δεν γίνεται εύκολα στα ιατρεία και χρειάζονται εξετάσεις σε ειδικό εργαστήριο. Γενικά πάντως, οι γιατροί εμπιστεύονται τα κλινικά ευρήματα για να αποφασίσουν για την αγωγή που θα συστήσουν.