Το πιο νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο είναι χωρίς αμφιβολία το καρπούζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, νερό και παράλληλα με ελάχιστες θερμίδες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για γεύση και ενυδάτωση αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, τα κουκούτσια του μπορεί να σας ξεγλυστρούν και να καταπίνετε κάποια καταλάθος.

Κι ενώ σίγουρα ξέρετε ότι δεν θα φυτρώσει από αυτό κάρπούζι στο στομάχι σας, μπορεί να αναρωτιέστε αν μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Διαβάστε επίσης: Παγωτά από φρέσκα φρούτα με λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι, στην πραγματικότητα, μπορεί να αποκομίσετε μερικά οφέλη από τα κουκούτσια του καρπουζιού.

Τα οφέλη των σπόρων του καρπουζιού

Ένα φλιτζάνι κουκούτσια από καρπούζι περιέχει περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 16 γραμμάρια υδατανθράκων.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση κουκουτσιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα ενώ οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, βελτιώνουν την όψη του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Άσπρα vs. μαύρα κουκούτσια

Οι λευκοί σπόροι είναι ασφαλής, καθώς είναι απλά κενά περιβλήματα σπόρων που δεν ωρίμασαν πλήρως.

Οι μαύροι σπόροι είναι ώριμοι, γόνιμοι σπόροι που θα φύτρωναν σε αν φυτεύατε μερικούς στο χώμα. Είναι ασφαλείς για κατανάλωση και θα περάσουν από τον οργανισμό σας, καθώς είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Πώς να αξιοποιήσετε τα κουκούτσια

Για σνακ

Για όσους ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λίπος, μπορούν να καταναλωθούν ψημένα ή άψητα ως απογευματινό σνακ, σε σαλάτες ή στο αγαπημένο μας γιαούρτι.

Για απολέπιση

Χτυπάμε τα κουκούτσια από το καρπούζι στο μπλέντερ και στη συνέχεια τα αναμειγνύουμε με βούτυρο ή λάδι καρύδας. Απλώνουμε το μείγμα στο δέρμα και κάνουμε μασάζ για μερικά λεπτά.

Στη συνέχεια ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Το δέρμα θα λάμψει και θα γίνει βελούδινα λείο.