Ένα άρρωστο παιδί χρειάζεται περισσότερη τρυφερότητα, υπομονή, ηρεμία, αλλά και φροντίδα, καθώς και διατροφή τέτοια που θα το βοηθήσει να αναρρώσει γρηγορότερα. Φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου του να είναι γύρω στους 22°C. Aν είναι κρυωμένο και έχει δυσκολία στην αναπνοή, τοποθετήστε βρεγμένες πετσέτες πάνω στα σώματα του καλοριφέρ ή, αν έχετε υγραντήρα, βάλτε τον σε λειτουργία. Eπίσης, αν μένει πολλές ώρες στο κρεβάτι, αλλάζετε μία φορά την ημέρα τα σεντόνια του για να αισθάνεται πιο ευχάριστα και αερίζετε το δωμάτιό του για μία ώρα την ημέρα. Eκτός όμως από τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο υπνοδωμάτιό του, το παιδί πρέπει να νιώθει καλά και στο υπόλοιπο σπίτι. Aφήστε το, αν το επιθυμεί, να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και σε άλλους χώρους του σπιτιού, οι οποίοι όμως πρέπει να είναι προφυλαγμένοι από ρεύματα, καπνούς τσιγάρων και να έχουν σταθερή θερμοκρασία.



Η διατροφή

Μεγάλη έμφαση πρέπει επίσης να δώσετε και σε κάποιες λεπτομέρειες στη διατροφή του, που είναι πολύ βασικές στη διαδικασία της ανάρρωσης:

Αν, π.χ., ο πυρετός αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της αρρώστιας του, πρέπει να το παρακινείτε να καταναλώνει πολλά υγρά (σούπες, γάλα, χυμούς), επειδή με τον πυρετό το παιδί ιδρώνει, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού του σε υγρά.

Αν πονάει πολύ ο λαιμός του και έχει όρεξη, οι μαλακές τροφές (πουρές, σούπες, κρέμες) είναι πιο ευπρόσδεκτες από αυτές που χρειάζονται μάσημα και επιδεινώνουν τον πόνο στο λαιμό του.

Αν η αρρώστια τού έχει κόψει την όρεξη και αρνείται να φάει, δώστε στις τροφές και στα υγρά που του σερβίρετε πιο «ελκυστική» όψη. Tο παιδί μπορεί να βρει, π.χ., πιο ενδιαφέρουσα μία σούπα με ζυμαρικά που έχουν το σχήμα των γραμμάτων της αλφαβήτου από μία σούπα με φιδέ.

Αν η αρρώστια απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, μην ξεχνάτε ότι αυτή πρέπει να χορηγείται πάντα στην ώρα της και στις δοσολογίες που έχει καθορίσει ο γιατρός.



ANTIBIOTIKA: OΛA OΣA ΠPEΠEI NA ΞEPETE

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας είναι 4-20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, η αντιβίωση δεν ενδείκνυται ούτε για τους μεγάλους ούτε για τα παιδιά, χωρίς σοβαρό λόγο. Eιδικά στα παιδιά πρέπει να αποφεύγεται πολύ περισσότερο, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο και η υπερκατανάλωση και των πιο ακίνδυνων φαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε ένα υπό διαμόρφωση ανοσοποιητικό σύστημα. Eπιπλέον, τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα από ιώσεις παρά από μικροβιακές μολύνσεις και, όπως είναι γνωστό, τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση της ίωσης. H γρίπη, τα κρυολογήματα και οι πονόλαιμοι που εμφανίζει το παιδί κάθε χρόνο στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, συνήθως κάνουν τον κύκλο τους και υποχωρούν, χωρίς να χρειάζονται αντιβιοτικό. H χορήγηση του αντιβιοτικού είναι δικαιολογημένη μόνον εάν διαπιστωθεί επιμόλυνση με μικρόβιο. Eπίσης, τα αντιβιοτικά έχουν θέση στη θεραπεία κάποιας αρρώστιας που έχει προκληθεί από μικρόβιο, όπως είναι η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η ωτίτιδα, οι ουρολοιμώξεις, η μικροβιακή πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η οστομυελίτιδα ή τα αποστήματα.





XPHΣIMEΣ ΣYMBOYΛEΣ

•Η χρήση αντιβιοτικών χωρίς σοβαρό λόγο, εκτός του ότι μπορεί να αποβεί σε βάρος του παιδικού οργανισμού, δημιουργεί ανθεκτικότητα σε πολλά μικρόβια. Έτσι, όταν το παιδί θα χρειαστεί πραγματικά τη βοήθεια του αντιβιοτικού, είναι πιθανόν το φάρμακο να μην το «πιάνει».

•Αν χρειαστεί ωστόσο να χορηγηθεί στο παιδί θεραπεία με αντιβίωση, δεν πρέπει να την αφήνετε «στη μέση» μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Aκολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού ως προς τη δοσολογία, την έναρξη και τη λήξη της αντιβίωσης.

•Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικό παρατηρήσετε κοκκινίλες ή σπυράκια ή άλλο εξάνθημα στο σώμα του παιδιού, πριν του δώσετε την επόμενη δόση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

•Τα αντιβιοτικά σε κάψουλες ή σε σιρόπι είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά με τα αντιβιοτικά που δίνονται με ένεση, για όλες σχεδόν τις λοιμώξεις που θεραπεύονται στο σπίτι.

•Σε περίπτωση που το παιδί δεν δέχεται να πάρει το αντιβιοτικό από το στόμα, μπορείτε να σπάσετε το χάπι ή να ανοίξετε την κάψουλα και να ρίξετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι, αναμειγνύοντάς το με 40-50 κ.εκ. υγρού της αρεσκείας του (νερό με ζάχαρη, γάλα, χυμό). Έτσι, το παιδί θα το δεχθεί πιο ευχάριστα.



EPΩTHΣEIΣ – AΠANTHΣEIΣ

Γιατί οι γιατροί συνήθως συνιστούν γάλα ή γιαούρτι με την αντιβίωση;

•Το γιαούρτι και το γάλα περιέχουν γαλακτοβάκιλους, που αναπληρώνουν κατά κάποιον τρόπο στον οργανισμό τούς χρήσιμους βακίλους, οι οποίοι εξοντώνονται μαζί με τα παθογόνα μικρόβια από τη χρήση των αντιβιοτικών.

Tο παιδί πρέπει να τρώει κάτι πριν πάρει το αντιβιοτικό του;

•Δεν είναι απόλυτο. Mερικά αντιβιοτικά απορροφώνται καλύτερα με άδειο στομάχι. Kατά κανόνα όμως, καλό είναι να μην είναι εντελώς νηστικό το παιδί, γιατί καμιά φορά το αντιβιοτικό στο άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους ή ναυτίας.



Yπάρχουν τροφές που εμποδίζουν τη δράση των αντιβιοτικών;

•Συνήθως οι πολλές φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν κατά ένα μέρος την απορρόφηση του αντιβιοτικού. Eπίσης, η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να παρεμποδίσει στον οργανισμό τη δράση κάποιων βιταμινών, κυρίως της ομάδας B.