Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται σ’ έναν ιό και η οποία αναγνωρίζεται πολύ δύσκολα, γιατί μιμείται οποιαδήποτε ίωση.



ΠΡΟΣΟΧΗ!

O γυναικείος πληθυσμός είναι σημαντικό να είναι άνοσος στην ερυθρά, γιατί, εάν νοσήσει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο. Γα να είστε σίγουρες πως την έχετε περάσει, πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να δείτε εάν υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό σας. Eάν μία γυναίκα αποδειχθεί πως δεν έχει αντισώματα στον οργανισμό της, επιβάλλεται να κάνει το εμβόλιο της ερυθράς σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να μη μείνει έγκυος τους επόμενους έξι μήνες.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ερυθρά είναι δύσκολα αναγνωρίσιμη, γιατί κάνει χαμηλό πυρετό και ένα απαλό ροδόχρωμο εξάνθημα, που κρατάει πολύ λίγο, γύρω στις δύο ημέρες. Xαρακτηριστικό της ερυθράς είναι το πρήξιμο των λεμφαδένων που βρίσκονται πίσω χαμηλά στο κεφάλι, καθώς και συχνά μία αρθρίτιδα στα κορίτσια, πράγμα που σημαίνει ότι, όσο είναι άρρωστο το παιδί, πονάνε τα γόνατά του ή και άλλες αρθρώσεις, αλλά αυτό μετά υποχωρεί, όταν η ερυθρά κάνει τον κύκλο της.



TI NA KANETE

Τίποτα ιδιαίτερο. H ασθένεια θα κάνει τον κύκλο της.