Η φυματίωση είναι μία μικροβιακή ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Ωστόσο, υπάρχει και η εξωπνευμονική φυματίωση, στην οποία το μικρόβιο μπορεί να προσβάλει τα οστά, το έντερο, τα γεννητικά όργανα κ.ά. Aν και τα κρούσματα φυματίωσης εδώ και κάποιες δεκαετίες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που δέχεται η Eλλάδα. Tο βακτηρίδιο που προκαλεί τη φυματίωση μπορεί να προσβάλει έναν οργανισμό, αλλά οι αμυντικοί μηχανισμοί να λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην καταφέρει να προκαλέσει τη νόσο. O οργανισμός μπορεί να σκοτώσει το φυματοβακτηρίδιο ή να το περιορίσει. Στη δεύτερη περίπτωση, το φυματοβακτηρίδιο μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια στιγμή που η άμυνα του οργανισμού θα είναι «πεσμένη» και να ενεργοποιηθεί, προκαλώντας τη νόσο. H φυματίωση μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής μόνο από ενήλικα άτομα που νοσούν, και ποτέ από παιδιά.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η φυματίωση στο αρχικό στάδιο δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα -ειδικά σε νέα και υγιή άτομα-, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Tο παιδί μπορεί απλώς να παρουσιάσει χαμηλό πυρετό και βήχα. Σε προχωρημένο στάδιο, το παιδί θα παρουσιάσει πυρετό, επίμονο και έντονο βήχα, απώλεια βάρους και εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.



TI NA KANETE

Για τη φυματίωση υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία συνήθως διαρκεί έξι μήνες. Θεραπεύεται πλήρως, ενώ οι υποτροπές από φυματοβακτηρίδια που έχουν περιοριστεί, χωρίς να έχουν εξοντωθεί, είναι σπάνιες.

Δυστυχώς, το εμβόλιο για τη φυματίωση έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει έως και 60% προστασία από τη νόσο, γι’ αυτό και κάποιοι παιδίατροι δεν το συνιστούν.