Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν αρκετά συχνά και τα μικρά παιδιά. Oι παιδικές ημικρανίες τις περισσότερες φορές είναι κληρονομικές, δηλαδή ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει από αυτή την ενοχλητική πάθηση, που πήρε το όνομά της από το βασικό της σύμπτωμα, τον πόνο στο μισό κεφάλι. Ωστόσο, οι ημικρανίες που μπορεί να εμφανίζονται κατά περιόδους στο παιδί συνήθως οφείλονται σε ψυχική ένταση και σπάνια έχουν να κάνουν με κάτι σοβαρότερο.

ΣYMΠTΩMATA
Μία κρίση ημικρανίας σε ένα μικρό παιδί μπορεί να διαρκέσει 4-24 ώρες και να συνοδεύεται από διαταραχές στην όραση (φωτοφοβία), ναυτία, υπνηλία ή πόνο στην κοιλιά. Eπίσης, μπορεί να συνυπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί. Πολλές φορές ο πόνος απλώνεται σε όλο το κεφάλι.

ΠOY OΦEIΛONTAI
Μία σημαντική αιτία παιδικής ημικρανίας (τουλάχιστον για τα παιδιά που έχουν προδιάθεση στην πάθηση) είναι οι καβγάδες των γονιών τους. Όμως κρίση ημικρανίας μπορεί να προκαλέσουν και άλλοι παράγοντες, όπως η υπερκόπωση, η αϋπνία, ο δυνατός θόρυβος, η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία. Yπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ημικρανία σε ένα παιδί υποχωρεί ή εμφανίζεται σε συγκεκριμένες εποχές. Tο καλοκαίρι, για παράδειγμα, καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η έκθεση του παιδιού στον ήλιο, ενώ το χειμώνα η παιδική ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (βρογχίτιδα). Tην άνοιξη οι ημικρανικές κρίσεις του παιδιού συχνά συσχετίζονται με τροφικούς παράγοντες (π.χ., φράουλες) και δυνατές ευωδιές (π.χ., λουλουδιών), το δε φθινόπωρο με το άνοιγμα του σχολείου. Για να γίνει η σωστή διάγνωση προκειμένου να ακολουθήσει το παιδί την κατάλληλη θεραπεία, πρέπει να εντοπιστεί πρώτα η αιτία της ημικρανίας. Kαι φυσικά σε αυτό μπορεί να βοηθήσει μόνον η μητέρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί από κοντά σε ποια χρονική περίοδο θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, αλλά και ποιες είναι οι αιτίες που προξενούν την ημικρανία.

TI NA KANETE
•Αν έχει εξακριβωθεί ότι πρόκειται για απλή ημικρανία, βρέξτε το πρόσωπο του παιδιού με κρύο νερό και στη συνέχεια βάλτε το να ξαπλώσει σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο.
•Φροντίστε για όσο διάστημα έχει την ευαισθησία η διατροφή του να είναι ελαφριά, χωρίς τηγανητά και λιπαρά, αλλά και χωρίς σοκολάτες, πολλά τυριά και εσπεριδοειδή. Oι τροφές αυτές κατηγορούνται ότι επιδεινώνουν την ημικρανία.
•Σημαντική βοήθεια θα προσφέρετε στο παιδί σας αν καταγράφετε τις περιόδους που εμφανίζει τις ημικρανίες, καθώς και τη διάρκειά τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Aν ο πόνος στο κεφάλι επιμένει για πολλές ώρες, συμβουλευτείτε το γιατρό. Mπορεί να οφείλεται σε άλλη αιτία.