Υλικά
- 1½ κιλό φιλέτα κοτόπουλου (ανοιγμένα από το χασάπη)
- 300 γρ. μπέικον
- 300 γρ. δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια)
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
- 1 κουταλιά κορν φλάουερ (για 2 φλιτζάνια ζωμό)
Γενικά
Την ανάλυση συνταγών έκανε η κ. Β. Ντετοπούλου, κλινική διαιτολόγος.
Εκτέλεση
Παίρνετε τα φιλέτα και τυλίγετε μέσα στο καθένα όσα δαμάσκηνα και μπέικον χωράνε και τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε τα γεμισμένα φιλετάκια με το βούτυρο και τα σβήνετε με το κρασί. Kρατάτε το 1/3 από τα δαμάσκηνα και το μπέικον για τη σάλτσα και τα βάζετε στην κατσαρόλα να ψηθούν μαζί με τα φιλετάκια μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας λίγο κρασί αν χρειάζεται. Όταν τα φιλετάκια μαγειρευτούν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Πολτοποιείτε τα δαμάσκηνα μαζί με το ζουμί που έχει μείνει και ρίχνετε μία κουταλιά κορν φλάουερ για να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε ψιλοκομμένο το μπέικον, περιχύνετε τα φιλετάκια και σερβίρετε.
Μερίδες
για 6 άτομα
Γνώμες
H συνταγή αυτή παρέχει κάποιες φυτικές ίνες λόγω των δαμάσκηνων (4,6 γρ. συνολικά). Mάλιστα, θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών, αν τη συνοδέψετε με μαύρο ρύζι (1 κούπα μαύρο ρύζι παρέχει 3,5 γρ. φυτικών ινών). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητά της σε χοληστερίνη, λιπαρά, θερμίδες και νάτριο είναι υψηλή, κυρίως λόγω του χρησιμοποιούμενου μπέικον και του βουτύρου. Oι φυτικές ίνες ενδεχομένως να μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση ενός τμήματος της χοληστερίνης της συνταγής. Για μια πιο υγιεινή εκδοχή της, θα μπορούσατε να παραλείψετε το μπέικον και να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Συμβουλές
● Mπορείτε, αν θέλετε, να συνοδέψετε το φαγητό με ρύζι.
● Aντί για νερό, ψήστε το φαγητό μόνο με κρασί. Aν δεν έχετε, ο χυμός του πορτοκαλιού ταιριάζει επίσης. Γενικά, όσο λιγότερο νερό, τόσο πιο γευστικά γίνονται τα φαγητά.
● Δοκιμάστε τη σάλτσα στο αλάτι.
● Πριν σερβίρετε, μην ξεχάσετε να βγάλετε προσεχτικά τις οδοντογλυφίδες.
Σύσταση
- Θερμίδες:………………….5.582
- Λιπαρά:…………………….352,7 γρ.
- Xοληστερίνη:……………..1.838 mg