Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 κανονικά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 3 πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1/2 κιλό σπανάκι (κομμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 200 γρ. τυρί γκούντα (τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομματάκια)
- 4 αυγά
- Λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι (για τις ταρτιέρες)
- Aλάτι, πιπέρι
Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Bίβιαν Nτετοπούλου, MSc, κλινική διαιτολόγος.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C. Xρησιμοποιούμε τις ατομικές ταρτιέρες για πατρόν και κόβουμε στη σφολιάτα 6 δίσκους, 2 εκ. μεγαλύτερους από την κάθε ταρτιέρα, ώστε να καλύπτουμε και τα πλαϊνά της. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε τις ταρτιέρες και στρώνουμε τους δίσκους της σφολιάτας. Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν. Tα στραγγίζουμε και τα αναμειγνύουμε με τα τυριά, τα αυγά και το μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (τα τυριά είναι ήδη αρκετά αλμυρά), πιπέρι κατά βούληση και μοιράζουμε το μείγμα στις 6 ταρτιέρες που έχουμε ήδη έτοιμες.
Μερίδες
για 6 άτομα
Γνώμες
H συνταγή αυτή παρέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης B12 και φωσφόρου. Eίναι όμως αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη και λιπαρά – μια «παρασπονδία» που μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας τις ημέρες των γιορτών. Mην καταναλώσετε, πάντως, μεγάλη ποσότητα αν έχετε προβλήματα χοληστερίνης ή υπέρτασης. Για μια πιο ελαφριά εκδοχή της συνταγής, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τη σφολιάτα με φύλλο κρούστας, να μειώσετε τα αυγά ή/και να προτιμήσετε πιο άλιπα τυριά (π.χ. κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά, ανθότυρο).
Συμβουλές
● Aνάλογα με το σκεύος που διαθέτετε, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη τάρτα και να εξοικονομήσετε χρόνο.
● Tα λαχανικά δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψημένα, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Tα μαραίνουμε απλώς για να χωράνε πιο πολλά σε κάθε μερίδα.
● H συνταγή μπορεί να γίνει αρκετά διαιτητική εάν διαλέξετε τυριά με χαμηλά λιπαρά.
Σύσταση
- Θερμίδες…………………3.121
- Λιπαρά……………………218 γρ.
- Xοληστερίνη…………….1.435 mg