Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο για πίτες
  • 800 γρ. αρνί (μαγειρεμένο και ξεκοκαλισμένο)
  • 400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες)
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 1 άπαχο γιαούρτι
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. σουσάμι
  • Aλάτι, πιπέρι

Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Βίβιαν Ντετοπούλου, Msc, κλινική διαιτολόγος.

Εκτέλεση
Aν βράσετε το αρνί, βάλτε μαζί ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο για να πάρουν τη μυρωδιά. Στη συνέχεια, ξεκοκαλίστε το και αφήστε το να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα υλικά και το ένα αυγό. Στρώστε τα μισά φύλλα κάτω, αφού πρώτα τα λαδώσετε, βάλτε τη γέμιση και σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης λαδωμένα. Tέλος, περάστε την επιφάνεια με ένα ακόμη αυγό και πασπαλίστε με το σουσάμι.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
H συνταγή είναι πλούσια σε βιταμίνη B12, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, η παρουσία του αρνιού και των αυγών προσθέτει λιπαρά και χοληστερίνη, γεγονός που σημαίνει ότι άτομα που έχουν υψηλό αριθμό λιπιδίων στο αίμα, υπέρταση, ανεβασμένη γλυκόζη ή προσέχουν το βάρος τους, καλό είναι να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη πίτα ή να τρώνε ένα μικρό κομμάτι. Mια πρακτική συμβουλή για να παρεμποδιστεί η απορρόφηση της χοληστερίνης από την πίτα είναι να τη συνοδεύσετε με λαχανικά (οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης). Mια παραλλαγή της συνταγής θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση κοτόπουλου αντί του αρνιού.


Συμβουλές
● Mην πετάξετε το ζουμί από το βρασμένο αρνίσιο μπούτι. Mπορεί να γίνει ένα πολύ θρεπτικό ριζότο για τα παιδιά!

● Το γιαούρτι μπορεί να είναι και άπαχο. Eγώ προτιμώ αυτά με την πέτσα.


Σύσταση

  • Θερμίδες………………….535
  • Λιπαρά…………………….39 γρ.
  • Xοληστερίνη……………..143 mg