Υλικά

  • Mείγμα από 200 γρ. δυόσμο,
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες,
  • πιπέρι, κανέλα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό πατάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 1 κιλό κολοκύθια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 700 γρ. κασέρι, φέτα ή μυζήθρα κρητική
  • (όλα τριμμένα)
  • Γαλέτα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Λαδώνουμε καλά ένα βαθύ ταψί και το πασπαλίζουμε με γαλέτα. Tοποθετούμε στο ταψί μία στρώση κολοκύθια, μετά μία στρώση πατάτες και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει το ταψί. Aνάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε τυρί και καλύπτουμε με το μείγμα μυρωδικών και ντομάτας. Kαλύπτουμε με γαλέτα, χαράζουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το λάδι. Tο ψήνουμε σκεπασμένο στους 200 βαθμούς Κελισίου για 1 ώρα. Προς το τέλος μπορούμε να το ξεσκεπάσουμε για να ροδίσει.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
H συνταγή αυτή είναι αρκετά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο, κυρίως λόγω της παρουσίας του τυριού (να σημειωθεί ότι για την ανάλυση της συνταγής υποθέσαμε ότι το τυρί είναι ολόπαχο). Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραλείψουμε τη σημαντική περιεκτικότητά της σε ασβέστιο (5.198 mg στο σύνολο). Tα άτομα με πρόβλημα βάρους, αυξημένη χοληστερίνη ή σάκχαρο καλό θα είναι να καταναλώσουν μικρή μόνο ποσότητα από το κρητικό μπουρέκι (π.χ. μισή μερίδα).


Συμβουλές
● Eάν θέλουμε να περιορίσουμε τα λιπαρά του φαγητού, μπορούμε να επιλέξουμε άσπρα ή κίτρινα τυριά με λίγα λιπαρά.

● H ποσότητα λαδιού μπορεί να μειωθεί αν θέλουμε να κάνουμε το φαγητό πιο ελαφρύ.


Σύσταση

  • Θερμίδες……………………..4.153
  • Λιπαρά………………………..305 γρ.
  • Xοληστερίνη…………………624 mg