Όταν έχει καλό καιρό, αξίζει να καθίσετε και να αγναντέψετε την πόλη από ψηλά. Αλλιώς, για κάποιο φθινοπωρινό μεσημέρι, υπάρχουν και τα τραπεζάκια στα σκαλιά της οδού Ερεχθέως. Η κουζίνα; Καλές πρώτες ύλες, σωστά δουλεμένες, σε αυθεντικές, αντιπροσωπευτικές συνταγές της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής. Σπάνιο πράγμα, περιέργως, γι’ αυτό θυμηθείτε την «Ελαία» την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ξεναγήσετε τους ξένους φίλους σας στην Αθήνα. Τι θα φάτε; Σαλάτα «Ελαία», μια χορταστική πιατέλα με ντομάτα, αγγούρι, κάππαρη, ρόκα, ελιές και ραπανάκι για την όρεξη, και μελιτζανοσαλάτα γευστική και πικάντικη. Νόστιμα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά και μια λεπτή μπεσαμέλ. Πλούσιο μεζεδάκι είναι τα ρολάκια μελιτζάνας με μπόλικο λιωμένο κατσικίσιο τυρί. Πιο απρόσμενα στο μενού και πολύ ενδιαφέροντα είναι τα κρητικά κρεμμυδοπιτάκια με μάραθο και οι άλλες πίτες. Από τα πιάτα ημέρας που δοκιμάσαμε, τα γεμιστά ήταν νόστιμα, αλλά θα ήταν πιο μελωμένα αν το ρύζι τους ήταν γλασέ. Στο μοσχάρι με μελιτζάνα, το κρέας ήταν πολύ εύγευστο και οι μελιτζάνες λουκούμι. Το απόλυτο και πιο ευπώλητο πιάτο, όμως, είναι το αρνάκι αμπελουργού, φτιαγμένο σε αμπελόφυλλα, που συνοδεύεται με γλασαρισμένα καρότα και ψητή πατάτα και ταιριάζει υπέροχα με το χύμα κρασί (Αγιωργίτικο του Λαφαζάνη). Μπορείτε, επίσης, να παραγγείλετε μπριζόλες, φιλέτο κοτόπουλο, μπιφτέκι ή φιλέτο σχάρας (λίγο «τσιμπημένο» όμως στα 25,50 ­). Τα γλυκά, πληθωρικά, σερβίρονται και σε ποικιλία.







Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου, Πλάκα, τηλ.: 210-32.49.512, 210-32.50.353.


Σερβίρει καθημερινά από τις 12.00.


30-40 ­ το άτομο.


Χύμα κρασί Λαφαζάνη ή εμφιαλωμένο από μία κάβα περίπου 40 ετικετών.


Δύσκολο. Καλύτερα να πάτε με το μετρό (στάση «Ακρόπολη», από όπου θα περπατήσετε 10 λεπτά).
Ακολουθήστε το στο Google News