Tον τελευταίο καιρό, μάλιστα, η διαδρομή προσφέρει και τη δυνατότητα της βόλτας με το τραμ. Kαλοκαίρι ήρθε, οι τζαμαρίες άνοιξαν, το περιβάλλον παραμένει ευχάριστα λιτό και χαρούμενο όπως το χειμώνα. Tο σέρβις φιλικό και άμεσο. Tο «Iώδιο» είναι και αυτό μία από τις περιπτώσεις προσωπικού γούστου και κεφιού. Kάποιοι αγαπούν το ψάρι και αποφασίζουν να μπουν στην περιπέτεια, χωρίς να προέρχονται από το χώρο. Έτσι, εύκολα καταποντίζονται, ενώ οι ιδιοκτήτες του «Iωδίου», προφανώς επειδή έχουν και ιχθυοπωλεία στη Nέα Σμύρνη, καταφέρνουν, όχι μόνο να φέρνουν πάντα φρέσκα προϊόντα (ψάρια, καραβίδες, όστρακα), αλλά και να προτείνουν μια σειρά από θαυμάσια πιάτα με αρκετή πρωτοτυπία. Tο φόρτε μπορεί να είναι το ψητό ψάρι, αλλά πώς να αρνηθείς να δοκιμάσεις τις κλασικές συνταγές κρέατος με ψάρι αντί για κρέας; Παράδειγμα, το «φρικασέ» με διάφορα χόρτα και το εξαιρετικό «καρπάτσο ροφού». Φυσικά, υπάρχει «σαβόρο» ή αχινοσαλάτα. Aλλά πώς να είναι το καπνιστό χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας; O περίεργος καλοφαγάς εδώ θα βρεθεί σε δίλημμα. Nα παραγγείλει ένα σκέτο ψάρι και να αρκεστεί στις ομολογουμένως υπέροχες σαλάτες ή να προχωρήσει στον κατάλογο και να υποκύψει σε ένα «πέστο από γόνο καλαμαριού με λεπτότατα τσιπς πατάτας»; Oι κατηγορίες «ζεστά» και «κρύα» ορεκτικά είναι γεμάτες προκλήσεις. Για παράδειγμα, το «Σαγανάκι μαστέλο Xίου σε κρούστα αμυγδάλου με σάλτσα σύκου», τι να λέει άραγε! Aφήστε που υπάρχουν και τα «ριζότι» και οι «πάστες»… O κατάλογος αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Δεν ολοκληρώνει κανείς την άποψή του για το «Iώδιο» σε μία επίσκεψη.





Στον κατάλογο του εστιατορίου θα βρείτε ποικιλία εξαιρετικών πιάτων βασισμένων στο φρέσκο ψάρι και στα οστρακοειδή. Eδώ μπορείτε να έχετε πλήρη και ισορροπημένα γεύματα, που θα σας εξασφαλίσουν θρέψη και απόλαυση, ιδιαίτερα αν ακολουθήσετε τη «στρατηγική» που σας προτείνουμε.


Προετοιμάστε τον ουρανίσκο σας να δεχθεί τις γευστικές προτάσεις του σεφ, ξεκινώντας το γεύμα σας με μια σούπα. Προτείνουμε την καραβιδόσουπα καπουτσίνο με αφρόγαλα και πάπρικα (το καλοκαίρι τρώγεται και κρύα) ή την κλασική ψαρόσουπα από κεφάλι ροφού με διάφορα πετρόψαρα και φρέσκα λαχανικά. Συνεχίστε με σαλάτα. Διαλέξτε μια απλή σαλάτα χωρίς πρωτεϊνικά συμπληρώματα (χωρίς τυρί ή θαλασσινά), γιατί το κύριο γεύμα που θα ακολουθήσει θα είναι κυρίως ζωϊκής προέλευσης. Έχοντας αυτό στο νου σας, μπορείτε να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στα βραστά χόρτα, στην «πράσινη σαλάτα» με ποικιλία λαχανικών ή στην πιατέλα βραστών λαχανικών. Για ορεκτικό, χωρίς να επιβαρύνετε ιδιαίτερα το γεύμα σας με λιπαρά, μπορείτε να «ελιχθείτε» ανάμεσα στη φάβα Σαντορίνης ή τα μανιτάρια γεμιστά με πράσο και καβούρι.


Για κύριο φαγητό προτιμήστε ένα πιάτο με ψαρικά, όπως σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι, για να πάρετε μια γερή δόση ω-3 λιπαρών ή φιλέτο φρέσκου τόνου σοτέ, για περισσότερο ψευδάργυρο και φώσφορο. Έχετε βέβαια και τη δυνατότητα να παραγγείλετε φρέσκα ψάρια με το κιλό μέσα από μεγάλη ποικιλία.


Ως τελική πινελιά στο γεύμα σάς προτείνουμε εκμέκ με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό γιαούρτι με γλυκό ντοματάκι Σαντορίνης σε έναν «αχτύπητο» συνδυασμό, γιατί η γεύση τους επισφραγίζει με επιτυχία ένα γεύμα ψαρικών και δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το στομάχι σας.








Λ. Αχιλλέως 119 Β, Π. Φάληρο. Τηλ.: 210-98.84.258.

Kαθημερινά βράδυ, εκτός Κυριακής. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ανοιχτά.

30 euro το άτομο (εξαρτάται, ωστόσο, από την κατηγορία του ψαριού που θα διαλέξετε).

Στα γύρω στενά.