Όσοι καταναλώνουν πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία αποτελούν πηγή λουτεϊνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Ε, διατρέχουν έως και 19% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στα «Αρχεία Οφθαλμολογίας».



Οι ειδικοί παρακολούθησαν 35.551 γυναίκες οι οποίες δεν είχαν καταρράκτη, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Μια δεκαετία αργότερα οι 2.031 από αυτές εμφάνισαν. «Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάποιον, θα ήταν να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», τονίζει ο δρ Γουίλιαμ Κρίστεν, επιδημιολόγος του Γυναικείου Νοσοκομείου Brigham στη Βοστόνη και επικεφαλής της έρευνας.



Η λουτεϊνη είναι μια ουσία που δεν εκκρίνεται από τον οργανισμό. Λαμβάνεται μέσω της διατροφής και διαθέτει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.



Μάλιστα όπως είχε αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες, η ομάδα των καροτενοεϊδών στα οποία ανήκει και η λουτεϊνη αποτρέπουν επίσης την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.