Παρατηρήστε με προσοχή στον καθρέφτη την περιοχή γύρω από τα μάτια σας. Διακρίνετε μήπως μικρά λευκά εξογκώματα γύρω από τα βλέφαρα; Aν ναι, τότε ίσως η χοληστερίνη σας κυμαίνεται σε πιο υψηλά επίπεδα από το φυσιολογικό.





Tα εξογκώματα που παρατηρείτε είναι λίπος που εναποτίθεται γύρω από τα βλέφαρα και λέγονται «ξανθελάσματα». Πρόκειται για συσσωρευμένο λίπος που δημιουργείται όταν η χοληστερίνη σας είναι αυξημένη, συνήθως σε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα από το φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε έγκαιρα το γιατρό σας, γιατί η χοληστερίνη που σας δημιούργησε τα ξανθελάσματα, αρχίζει να εναποτίθεται και στα τοιχώματα των αγγείων σας.





Θα πρέπει πρώτα από όλα να κάνετε εξέταση αίματος και, αν διαπιστώσετε αυξημένη χοληστερίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Θα πρέπει, επίσης, να προσέχετε τη διατροφή σας και να ακολουθήσετε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. H άσκηση μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερίνη και να μειώσει την «κακή». Προτιμήστε αεροβικές ασκήσεις (περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ.).