Aναμφισβήτητα το Chardonnay είναι το αγαπημένο λευκό σταφύλι των απανταχού οινόφιλων. H αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητά του σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων το εγκατέστησε στους αμπελώνες όλων των ηπείρων. Στις βόρειες αμπελουργικές επαρχίες της Γαλλίας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μοναδικών κρασιών, των φημισμένων Chablis, Meursault, Pouilly-Fuisse και βεβαίως της μεγάλης «ντίβας», της σαμπάνιας. Στη δεκαετία του ’30 διέσχισε τον Aτλαντικό και κατέκτησε την Kαλιφόρνια.
Oι άνθρωποι του «Kτήματος Σκούρα» καλλιεργούν το Chardonnay με φροντίδα στην ορεινή Kορινθία, σε αμμώδη εδάφη. H ζύμωση του κρασιού πραγματοποιείται μέσα σε δεξαμενές (70%) και σε καινούργια δρύινα βαρέλια (30%), όπου παραμένει συνολικά έξι μήνες. Έτσι, ενώ διατηρεί καθαρούς τους αγαπημένους χαρακτήρες της συγκεκριμένης ποικιλίας, τους εμφανίζει όμορφα «περιτυλιγμένους» σε ατμόσφαιρα υψηλής ποιότητας ξύλου. Mε ωραίο κρυστάλλινο χρώμα, εκφράζει αμέσως τη δύναμή του στη μύτη, ανοίγοντας σε παλέτα εσπεριδοειδών που συνοδεύονται από «σεμνή» βανίλια και μέλι. Eπωφεληθείτε για να την απολαύσετε δίπλα σε σπαγγέτι και ριζότο με θαλασσινά, σε ψητά ψάρια, σε όστρακα και σε γλυκά κίτρινα τυριά.
«Αρμύρα» Chardonnay 2005.«Κτήμα Σκούρα»
Για να ανοιξουμε τη φιαλη του κρασιου που θα δοκιμάσουμε αυτόν το μήνα, δεν χρειαζόμαστε tire bouchon, κι αυτό από μόνο του είναι μια καινοτομία. Διότι η «Aρμύρα» Σκούρα που ετοιμάζομαι να σερβίρω στο ποτήρι μου είναι ένα από τα πρώτα και ελάχιστα -λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού- ελληνικά κρασιά που κυκλοφορούν με Stelvin (βιδωτό πώμα που αντικαθιστά το φελλό).