Υλικά

  • Για τη ζυμη
  • 1 κουταλάκι μαγιά σκόνη
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για τη γεμιση
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια (να την έχουμε αφήσει με αλάτι για ένα μισάωρο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • (ψιλοκομμένο)
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • 1/2 καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 5 κουταλιές κουκουνάρι
  • Λίγο γάλα (για να αλείψουμε τα πιτάκια)
  • 4 κουταλιές σουσάμι
  • Λίγη κανέλα
  • Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1.Σε 1/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό ανακατεύουμε τη μαγιά και το μέλι.

2. Σε βαθύ και μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνοντας μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά, το λάδι και το νερό και αναμειγνύουμε καλά.

3. Zυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, την αλείφουμε με λίγο λάδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.

4. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

5. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και έπειτα από λίγα λεπτά το σκόρδο, την πιπεριά, το κουκουνάρι και την ντομάτα. Bράζουμε για να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C, χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό πιτάκι. Mοιράζουμε τη γέμιση μελιτζάνας στη ζύμη και κλείνουμε τα πιτάκια σε ημικύκλιο.

7. Bάζουμε τα πιτάκια στο ταψί, αλείφουμε με γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι τα σαμπούσακ να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρονται ως ορεκτικά ή ως κυρίως πιάτο με αρωματικό ρύζι.

Μερίδες
για 10 – 12 κομμάτια

Ακολουθήστε το στο Google News