Πολλές γυναίκες, κυρίως νεαρής ηλικίας, παραπονιούνται ότι ο κύκλος τους δεν είναι σταθερός, η περίοδός τους συνοδεύεται από έντονο πόνο και αιμορραγία ή, αντίθετα, «ξεχνάει» να τις επισκεφτεί κάθε μήνα. Πολλές φορές, το πρόβλημα είναι ορμονικό και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Η συμβολή των ολιστικών θεραπειών μπορεί ωστόσο να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που στράφηκαν στο βελονισμό, την ομοιοπαθητική, τη ρεφλεξολογία και άλλες συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους και είδαν αποτέλεσμα. Oι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μια ολιστική προσέγγιση αμβλύνει και τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ ο συνδυασμός διαφορετικών θεραπειών σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ομαλό κύκλο μιας γυναίκας.


Η ρύθμιση του κύκλου και τα προβλήματα της γυναικείας περιόδου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ομοιοπαθητική. Καθώς όμως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και εξατομικευμένη, δεν υπάρχει μία «χρυσή συνταγή» που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως. Πρώτα από όλα, ο ομοιοπαθητικός θα πάρει το ιστορικό σας και θα ζητήσει πληροφορίες για το ιστορικό της οικογένειάς σας. Αν το πρόβλημα είναι προσωρινό και έχει προκύψει, παραδείγματος χάρη, λόγω μιας γυναικολογικής επέμβασης ή της διακοπής της λήψης αντισυλληπτικών, είναι πολύ πιθανό να σας χορηγήσει ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που στοχεύει στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ένα ομοιοπαθητικό ρυθμιστικό φάρμακο που προτείνεται για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους γυναικολογικών προβλημάτων είναι το Folliculinum, ένα συνθετικό οιστρογόνο με μεγάλο πεδίο δράσης.
O ομοιοπαθητικός θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στο να βρει ποιο είναι το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο της κάθε ασθενούς, καθώς συνήθως η χορήγησή του λύνει το «γόρδιο δεσμό» που κρατά τον οργανισμό μας καθηλωμένο στο πρόβλημα. Αν η ασθενής φέρει σημάδια ότι το πρόβλημα την ακολουθεί ως «κληρονομιά» της οικογένειάς της, ενδέχεται να της χορηγήσει Μedorrhinum ή Thuja occidentalis. Σε υποτονικούς, λίγο μελαγχολικούς χαρακτήρες, ίσως ταιριάζει η Sepia, σε πιο εξωστρεφείς το Lilium tigrinum και σε εκείνες που αρέσκονται στο να παραπονιούνται και επιζητούν την προσοχή και τη στοργή των άλλων, η Pulsatila. Για πόνους που κατεβαίνουν προς τα πόδια μπορεί να χορηγηθεί Viburnum opulus, ενώ το Magnesium phosphoricum θεωρείται καλό για τις εσωτερικές φλεγμονές.


Σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το βελονισμό, υπάρχουν ενεργειακά κανάλια, προσπελάσιμα από διάφορα σημεία στο δέρμα μας, που αντανακλούν στα εσωτερικά μας όργανα. Κατά το βελονισμό, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα ρυθμίζεται κυρίως από τρία όργανα, τα νεφρά, τη σπλήνα και το συκώτι. Όταν κάποια αιτία προκαλεί δυσλειτουργία, είτε στα όργανα είτε στα κανάλια ενέργειας, τότε μπορεί να εμφανιστεί παθολογικό πρόβλημα. Εξωτερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία τους είναι μεταξύ άλλων η κούραση, η κακή διατροφή και η συναισθηματική αναστάτωση. O βελονιστής δεν θα απομονώσει τα γυναικολογικά συμπτώματα που εμφανίζει η ασθενής, αλλά θα τα εντάξει σε μια γενικότερη θεώρηση του σώματός της και θα λάβει υπόψη του και όποια άλλα προβλήματα μπορεί να παρουσιάζει ο οργανισμός της. Άλλωστε, ο βελονισμός «θεραπεύει το σύνδρομο και όχι το σύμπτωμα». Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να συμβουλευτεί ένα βελονιστή επειδή ταλαιπωρείται από δυσμηνόρροια. O θεραπευτής, θα προσπαθήσει πρώτα από όλα να διακρίνει το «είδος» του πόνου (αν συνοδεύεται από αίσθημα βάρους, αν ο πόνος είναι οξύς, αν επεκτείνεται σε όλη την περιοχή της κοιλιάς, αν συνοδεύεται από κράμπες κλπ.). Στη συνέχεια, θα ψάξει να βρει τι προκαλεί ανακούφιση στην ασθενή (η ζέστη, η κίνηση, απαλές μαλάξεις μασάζ κλπ.) και πότε, στη διάρκεια της περιόδου, ο πόνος αυτός κάνει την εμφάνισή του. Θα ρωτήσει για το χρώμα του αίματος, τη ροή του, το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη περίοδο, καθώς επίσης και πληροφορίες για τη γενικότερη οργανική, αλλά και συναισθηματική κατάσταση της ασθενούς. Αν, για παράδειγμα, το αίμα είναι πολύ σκούρο και πηχτό και συνοδεύεται από έντονο πόνο, τότε η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο «λιμνάζον αίμα». Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία πρέπει να επικεντρωθεί στην κινητοποίησή του. Η αιτία αυτής της παθολογικής κατάστασης μπορεί όμως να ποικίλλει (μπορεί να οφείλεται σε ένα παλιό κρύωμα, μια ψύξη ή κάτι άλλο) και συνεπώς ο βελονιστής ενδέχεται να επιλέξει διαφορετικά σημεία κάθε φορά, ανάλογα με την περίπτωση. Τέλος, θα μετρήσει τους παλμούς της και θα εξετάσει τη γλώσσα της, που είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση.


Όπως και κάθε άλλη ολιστική μέθοδος, έτσι και η ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση ως μοναδική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και η προσέγγιση να είναι κάθε φορά διαφορετική. Μπορεί βεβαίως ο ρεφλεξολόγος στον οποίο θα απευθυνθείτε να εστιάσει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά και μόνο στα αντανακλαστικά σημεία των γεννητικών οργάνων και των ενδοκρινών αδένων. Αν, ωστόσο, η πηγή του προβλήματος βρίσκεται κάπου αλλού, τότε μια τέτοιου είδους προσέγγιση μπορεί να σας ανακουφίσει μόνο παροδικά. Πολλές φορές τα αίτια ενός ασταθούς κύκλου, της δυσμηνόρροιας ή της αμηνόρροιας δεν είναι καθαρά οργανικά. Γι’ αυτό, ο θεραπευτής προσπαθεί να σκιαγραφήσει το «ψυχολογικό προφίλ» της ασθενούς, καθώς σε μεγάλο βαθμό αυτό διαμορφώνει και τις καθημερινές της συνήθειες, όπως και τη διατροφή της. Μια γυναίκα, λόγου χάρη, που αγχώνεται εύκολα και έχει έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις μπορεί να καταφεύγει στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, που με τη σειρά τους δημιουργούν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στον οργανισμό, επηρεάζοντας ενδεχομένως και την εμμηνορρυσία. Η ρεφλεξολογική προσέγγιση (τα αντανακλαστικά σημεία δηλαδή με τα οποία θα «δουλέψει» ο θεραπευτής) θα είναι διαφορετική σε αυτή την περίπτωση από όταν, για παράδειγμα, η πηγή του προβλήματος σχετίζεται με την εικόνα και τις αναπαραστάσεις της γυναίκας γύρω από το σεξ. Με πιο απλά λόγια, σε κάθε περίπτωση ο ρεφλεξολόγος οφείλει να ασχοληθεί με τα αντανακλαστικά σημεία των γεννητικών οργάνων και των ενδοκρινών αδένων (που βρίσκονται στο κάτω μέρος και στις δύο πλευρές -εξωτερική και εσωτερική- του πέλματος), ώστε να προκαλέσει μια «συμπτωματολογική» εξισορρόπηση και να απαλύνει προσωρινά τα συμπτώματα. Στη συνέχεια, όμως, αν κρίνει ότι χρειάζεται, μπορεί να επεκτείνει τη θεραπεία και σε άλλα αντανακλαστικά σημεία. Ακόμα και ο χειρισμός τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση: Αν, για παράδειγμα, η ασθενής χάνει πολύ αίμα στην περίοδό της, οι ροές (τεχνική της κίνησης) του θεραπευτή θα έχουν ανοδική κατεύθυνση ενώ, αν αντίθετα έχει κατακράτηση και λίγο αίμα, οι ροές θα είναι καθοδικές.



Υπάρχουν αρκετά αιθέρια έλαια που δρουν ευεργετικά στα προβλήματα της περιόδου συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται το ιεροβότανο, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γεράνι και η λεβάντα. Η λεβάντα, μάλιστα, είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα στο δέρμα. Μαζί με το χαμομήλι και το γεράνι, αποτελούν επίσης τα αιθέρια έλαια που ανακουφίζουν από το προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Στην κατηγορία των αιθέριων ελαίων που ρυθμίζουν τον κύκλο συγκαταλέγεται ο μάραθος, που επίσης ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών και από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.


Τα κινεζικά βότανα θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων και στη ρύθμιση της περιόδου. Ωστόσο, η δυσκολία στην εξεύρεση κάποιων από αυτά και ο περίπλοκος τρόπος χρήσης τους επιβάλλουν να συμβουλευτείτε ένα βοτανοθεραπευτή με γνώσεις παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τους πειραματισμούς σας. Ένα μείγμα που θεωρείται πολύ ευεργετικό για το προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο, την αραιο-μηνόρροια και γενικά τη ρύθμιση του κύκλου περιλαμβάνει τα εξής βότανα: αγγελική, τζίντζερ, μέντα, παιώνια, γλυκόριζα, ατρακτυλώδες, poria, ανεμοπύρωμα. Κανένα από τα βότανα που περιέχονται στη συνταγή δεν είναι τοξικό και το ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, βάλτε 5-10 σταγόνες λεβάντας στο υπογάστριο και κάντε ελαφρύ μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το αιθέριο έλαιο. Για καλύτερο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα, σκεπάστε την περιοχή με μια ζεστή κομπρέσα.
• Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα που αποτελείται από 20 ml αμυγδαλέλαιο και 5 σταγόνες λεβάντα.
• Εναλλακτικά, μπορείτε σε 30 ml αμυγδαλέλαιου να προσθέσετε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 5 ιεροβότανο, 3 χαμομήλι και 3 φασκόμηλο. Εφαρμόστε το καθημερινά στη διάρκεια τις περιόδου, ιδανικά πριν αρχίσουν οι σπασμοί της μήτρας και ο έντονος πόνος.
Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέστε 5-7 σταγόνες γεράνι, 3 ιεροβότανο, 3 χαμομήλι, 3 φασκόμηλο. Θα χρησιμοποιήσετε το μείγμα συμπληρωματικά με κάποια άλλη θεραπεία σε καθημερινή βάση μέχρι να δείτε αποτέλεσμα.



Η λυγαριά είναι ένα πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο και θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε προβλήματα δυσμηνόρροιας, αμηνόρροιας και στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ οι ειδικευμένοι αρωματοθεραπευτές το χρησιμοποιούν ακόμη και στην περίπτωση εμφάνισης ινομυωμάτων ή όταν τα επίπεδα της προλακτίνης είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ιδανικός θεωρείται ο συνδυασμός αρωματοθεραπείας και ρεφλεξολογίας. Λυγαριά μπορεί να χρησιμοποιήσει επίσης και ο ρεφλεξολόγος, εφαρμόζοντας το αιθέριο έλαιό της στα αντανακλαστικά σημεία.