Υλικά

  • •1 κιλό φέτα ή κάποιο άλλο πρόβειο τυρί
  • •1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
  • •Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το τυρί σε χοντρές φέτες, το αλατίζουμε (ανάλογα με το πόσο αλάτι έχει ήδη και πόσο αλμυρό το θέλουμε) και το αφήνουμε να στραγγίσει 2 ώρες περίπου. Βάζουμε το τυρί σε αντικολλητική κατσαρόλα και με μια κουτάλα το τεμαχίζουμε ώστε να αρχίσει να λιώνει και να γίνει σαν παχύρρευστο γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου το μείγμα να πήξει ελαφρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε το κουσιμάρι σε πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε κόκκους πιπεριού, ολόκληρους ή χοντροτριμμένους.

Μερίδες
6 άτομα

Γνώμες
Το πιάτο αυτό είναι αρκετά πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Αν και πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστο και εύκολο μεζέ, συστήνεται η μέτρια κατανάλωσή του, καθώς η φέτα περιέχει αρκετό αλάτι, λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά) και χοληστερίνη.

Συμβουλές
● Είναι ένα γευστικό ορεκτικό που μοσχοβολάει γάλα, ιδιαίτερα εάν το τυρί είναι σπιτικό. Τρώγεται σκέτο ή με ψωμί, πάντοτε συνοδευόμενο από καλό κρασί.

● Oι υπερτασικοί πρέπει να αρκεστούν στην απόλαυση μικρής ποσότητας, καθώς το σύνολο της συνταγής περιέχει 11.160 mg νατρίου (=βασικό συστατικό του αλατιού), ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου για τη ρύθμιση της πίεσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.400 mg ημερησίως.

Σύσταση

  • Θερμίδες 2.668
  • Λιπαρά 213 γρ.
  • Xοληστερίνη 890 mg*
  • *χιλιοστόγραμμα