Αχνιστός καφές, δροσερός χυμός σε ψηλό ποτήρι και μικρές λαχταριστές λιχουδιές, από αφράτα κρουασάν και πολλά υποσχόμενα γλυκίσματα, μέχρι προκλητικές συνταγές με αυγά, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, συνήθως με παράξενα ονόματα, τάρτες και πίτες γεμάτες αρώματα. Το brunch, κάτι μεταξύ πρωινού (breakfast) και μεσημεριανού (lunch), σερβίρεται αργά το πρωί και υποκαθιστά το μεσημεριανό γεύμα. Σε Αμερική και Αγγλία, τα μεγάλα και πλούσια πρωινά αποτελούν καθημερινότητα, ενώ σταδιακά γίνονται συνήθεια και στην Ευρώπη. Η σεφ Κωνσταντίνα Φακλάρη ενώνει υλικά, συνδυάζει χρώματα, πειραματίζεται με τις γεύσεις και σερβίρει 5 ολοκληρωμένα gourmet brunch που θα δώσουν γεύση και άρωμα στις Κυριακές σας. Επιλέξτε, λοιπόν, χρωματιστά σερβίτσια, ανοίξτε την εφημερίδα σας και δείτε την εβδομάδα που ξεκινάει με άλλο μάτι!





1. Μελόπιτα

Υλικά για 2 άτομα

• 200 γρ. ανθότυρο • 60 γρ. ξινομυζήθρα • Λίγη βανίλια • 1 αυγό• 130 γρ. ζάχαρη • Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού

Για το σιρόπι: • 1 κουταλάκι μέλι • 1 κουταλάκι μαυροδάφνη • Λίγη βανίλια

Εκτέλεση: Χτυπάτε τη ζάχαρη με το αυγό και προσθέτετε τη βανίλια (την οποία έχετε κοπανήσει με λίγο αλεύρι), το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τα τυριά. Βάζετε το μείγμα στο φούρνο και το ψήνετε στους 160°C για 30′. Παράλληλα, βράζετε σε κατσαρολάκι το μέλι, τη μαυροδάφνη και τη βανίλια. Με το σιρόπι περιχύνετε την πίτα και σερβίρετε.

2. Χυμός με φρούτα και λαχανικά για 2 ποτήρια

•Χυμό με φρούτα και λαχανικά

Εκτέλεση: Βάλτε στο μπλέντερ 1 καρότο, 1 μικρό κομμάτι σέλερι, το χυμό ενός πορτοκαλιού και ενός μανταρινιού, 1 μήλο, 1 μπανάνα και 2 φράουλες.

3. Γιαούρτι με κουάκερ και 1 κουταλιά μέλι

4. Μερικές φέτεςπολύσπορο ψωμί



TIP: Αν θέλετε και καφέ, προτιμήστε έναν ντεκαφεϊνέ.



Μου ταιριάζει;

Κατάλληλη επιλογή για όσους βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας, αλλά και ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε την Κυριακή σας μετά από μια βραδιά… κραιπάλης! Το συγκεκριμένο brunch περιέχει αρκετά λιπαρά και ζάχαρη, που καταπραΰνουν τυχόν πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι από το ποτό. Πρόκειται για ένα συνδυασμό τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το γιαούρτι παρέχουν στον οργανισμό, εκτός από ασβέστιο, και μαγνήσιο, ενώ μαζί με το αυγό αποτελούν και καλή πηγή πρωτεΐνης. O χυμός από φρούτα και λαχανικά αποτελεί τον πιο κατάλληλο τρόπο να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.





1.Τάρτα φρούτων με μασκαρπόνε

Υλικά για 4-5 άτομα

Για τη βάση: • 100 γρ. αλεύρι • 50 γρ. κακάο • 50 γρ. αμυγδαλόψυχα • 60 γρ. βούτυρο • 1 κρόκο αυγού •2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα: • 300 γρ. μασκαρπόνε • 100 γρ. κρέμα γάλακτος • 250 γρ. γάλα• 50 γρ. ζάχαρη • Λίγη βανίλια

Για το γαρνίρισμα: • Φρέσκα φρούτα • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Βάζετε τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ και ανακατεύετε. Προσθέτετε νερό και κακάο, μέχρι να πλάθεται η ζύμη. Την αφήνετε 1 ώρα σκεπασμένη στο ψυγείο. Την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε για 10′ στους 180°C. Ζεσταίνετε το γάλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτετε το μασκαρπόνε. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτετε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Γεμίζετε την τάρτα, γαρνίρετε με κομμάτια από φρέσκα φρούτα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

2. Ποικιλία τυριών και αλλαντικών (Από δύο φέτες:μπρι, γραβιέρα Μυτιλήνης, Αγιοτύρι Χαλκιδικής, προσούτο, σαλάμι αέρος, χοιρινό φουαντρέ και γαλοπούλα καπνιστή).

3. Ποικιλία από ψωμάκια και μπριός (π.χ. λευκό ψωμί με σιτάρι και μαύρο οκτάσπορο)



TIP: Το brunch αυτό συνδυάζεται ιδανικά με ένα φλιτζάνι καπουτσίνο.



Μου ταιριάζει;

Μη φανταστείτε ότι η τάρτα θα σας επιβαρύνει με πολλές περιττές θερμίδες. Το μασκαρπόνε είναι ένα μέτριο σε λιπαρά τυρί και ενώ για τη παρασκευή της τάρτας χρησιμοποιούνται παχυντικά υλικά (όπως κρέμα γάλακτος), στη μερίδα αντιστοιχεί μικρή ποσότητα. Απολαύστε, λοιπόν, ένα κομμάτι για τη γεύση, αλλά μην το παρακάνετε. Άλλωστε, η ποικιλία τυριών και αλλαντικών σάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε αν θέλετε χαμηλότερα σε λιπαρά είδη, όπως γαλοπούλα και μοτσαρέλα, και να εξισορροπήσετε έτσι το γεύμα σας. Το Αγιοτύρι Χαλκιδικής και η γραβιέρα είναι γλυκά, ελαφριά τυριά, το μπρι έχει πιο ιδιαίτερη γεύση, ενώ το χοιρινό φουαντρέ και η καπνιστή γαλοπούλα είναι πολύ αρωματικά αλλαντικά.





1. Scrambled eggs

Υλικά για 2 άτομα

• 4 αυγά • 50 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες • Αλάτι-πιπέρι • 1 μικρή βανίλια

Εκτέλεση: Χτυπάτε τα υλικά και τα βάζετε σε τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς, ή τα βάζετε σε μπεν μαρί. Το σημαντικό είναι το μείγμα να μην πάρει χρώμα και να παραμείνει υγρό.

2. Ποικιλία από ψωμάκια(π.χ. κουλούρι Θεσσαλονίκης, μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, λευκό ψωμί από καλαμπόκι)

3. Λευκά λουκάνικα Μονάχου. Συνοδεύστε τα με λίγη γλυκιά μουστάρδα με σιναπόσπορο, τυρί έμενταλ σε φέτες και φρυγανισμένο ψωμί του τοστ.

4. Φρούτα (π.χ. μήλο, αχλάδι, μανταρίνι)



TIP: Το brunch αυτό ταιριάζει απόλυτα με ένα φλιτζάνι τσάι earl grey ή αρωματικό τσάι του βουνού.



Μου ταιριάζει;

Τα λευκά λουκάνικα Μονάχου έχουν ελαφριά γεύση και όχι πικάντικη, γι’ αυτό και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το πρωί. Ταιριάζουν ιδανικά με γλυκιά μουστάρδα και γλυκά τυριά, όπως το έμενταλ. Αν και προσδίδουν λιπαρά στον οργανισμό, δεν είναι απαγορευτικά. Πρόκειται για ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη brunch (αυγά, τυρί, λουκάνικα), με συνδυασμό φυτικών ινών από το ψωμί ολικής άλεσης και τα φρούτα, που τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια. Επιλέξτε το στην περίπτωση που το επόμενο γεύμα σας θα είναι αργά το βράδυ.





1. Τραμολίνι

Εκτέλεση: Σε φέτες του τοστ χωρίς κόρα (λευκές ή ολικής άλεσης), τις οποίες έχετε αλείψει με ελάχιστη μαγιονέζα, μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς διαφορετικών υλικών (π.χ. σπανάκι και γραβιέρα, γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι, σος ταρτάρ και σολομό, ένταμ, ζαμπόν και ντομάτα, καβούρι και γαρίδες).

2. Τάρτα μανιταριών

Υλικά για 4-5 άτομα

Για τη ζύμη: • 500 γρ. αλεύρι • 180 γρ. βούτυρο • 220 γρ. γιαούρτι • 1 αυγό • Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση: • 800 γρ. γάλα • 500 γρ. φέτα • 60 γρ. σιμιγδάλι • 200 γρ. μανιτάρια • 1 ματσάκι δυόσμο • 30 γρ. βούτυρο • 1 αυγό • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε με τα χέρια. Τοποθετείτε τη ζύμη για μία ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη. Ανοίγετε τη ζύμη και την απλώνετε σε ταψί. Βάζετε σε μια κατσαρόλα ψιλοκομμένα τα μανιτάρια με το βούτυρο να σοταριστούν, προσθέτετε το γάλα, τη φέτα, το σιμιγδάλι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να «δέσει». Αφήνετε να κρυώσει η γέμιση και προσθέτετε το αυγό και το δυόσμο. Βάζετε τη γέμιση στο ταψί με τη ζύμη και ψήνετε στους 180°C για 40′.



TIP: Συνοδεύστε τα πιάτα με έναν κρύο καφέ (π.χ. freddoccino) και με ένα ποτήρι σαμπάνια.



Μου ταιριάζει;

Gourmet επιλογή για ένα ρομαντικό κυριακάτικο brunch με το σύντροφό σας. Oι πλούσιες γεύσεις και τα προκλητικά αρώματα θα ανεβάσουν τη λίμπιντο, ενώ ένα ποτήρι σαμπάνια, λευκό ή κόκκινο κρασί θα δώσει ιδιαιτερότητα στη στιγμή. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνη, ενώ σε συνδυασμό με το δεύτερο πιάτο, που περιέχει λαχανικά, αντισταθμίζουν τα λιπαρά της τάρτας. Δοκιμάστε λίγο από όλα, αλλά μη βαρυστομαχιάσετε!





1.Κέικ καρότο

Υλικά για 4-5 άτομα

• 250 γρ. αλεύρι • 200 γρ. ζάχαρη • 150 γρ. βούτυρο • 4 αυγά • 250 γρ. τριμμένο καρότο • 130 γρ. φρέσκο γάλα • 20 γρ. τζίντζερ • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ • Λίγη βανίλια • Λίγο γαρίφαλο τριμμένο • Ξύσμα από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι • 50 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση: Προσθέτετε στο αλεύρι το γαρίφαλο, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο για να γίνουν αφράτα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το καρότο και τις σταφίδες. Ζεσταίνετε το γάλα με το τζίντζερ, το σουρώνετε και το προσθέτετε στο μείγμα με το αλεύρι. Ψήνετε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα στους 180°C για 50-55′.

2. Κρουασάν (π.χ. βουτύρου, σοκολάτας), ντόνατς και σταφιδόψωμα.

3. Ποικιλία μικρών γλυκών σε σφηνοπότηρα (Μπορείτε να τα αγοράσετε από φούρνους και ζαχαροπλαστεία ή να τα φτιάξετε μόνοι σας)

4. Μους σοκολάτα
Υλικά για 10 σφηνοποτηρα

• 100 γρ. γάλα • Κρόκο από ένα αυγό • 20 γρ. ζάχαρη • 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Βράζετε το γάλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε τη ζάχαρη με τον κρόκο και προσθέτετε το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε στο μείγμα τη σοκολάτα, αφού τη ζεστάνετε μέχρι να αχνίσει (όχι όμως να βράσει). Μόλις κρυώσει το μείγμα, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε τη σαντιγί, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Για να έχετε ποικιλία γεύσεων, μπορείτε να προσθέσετε στη μους σοκολάτας μαρμελάδα πορτοκάλι, κάστανο, φρούτα του δάσους ή φράουλα.



TIP: Επιλέξτε καφέ φίλτρου για να ολοκληρώσετε το brunch. Ταιριάζει πολύ με τις γεύσεις που σας προτείνουμε, ενώ αποτελεί την πιο γρήγορη λύση όταν έχετε αρκετούς καλεσμένους.



Μου ταιριάζει;

Συνδυασμός κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών, αλλά και πηγή φυτικών ινών. Το κέικ καρότου είναι πλούσιο σε μονοακόρεαστα λιπαρά (έχει βάση το ελαιόλαδο), σε αντίθεση με τα κρουασάν, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ενώ το σταφιδόψωμο, παρά τη μέτρια περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, είναι πηγή φυτικών ινών. Αν θέλετε, ολοκληρώστε το brunch προσφέροντας στην παρέα σας φρέσκα φρούτα, όπως μπανάνες ή φράουλες, τα οποία θα ισορροπήσουν τις πλούσιες σε λιπαρά επιλογές σας.





Στο «Café Zoe» του «Athenaum Intercontinental»

«Κυριακάτικο τραπέζι» ονομάζεται πλέον το γνωστό κυριακάτικο brunch του ξενοδοχείου. Ιδανικό για τους ξενύχτηδες, αρχίζει στις 12.30 και διαρκεί μέχρι τις 16.00. Απολαύστε πλούσιες γεύσεις υπό τους ξένους ήχους της ορχήστρας. Θα σας κοστίσει 45 ευρώ το άτομο.

INFO: Ξενοδοχείο «Athenaum Intercontinental», Λεωφ. Συγγρού 89-93, τηλ.: 210-92.06.000.



Στο «Hell’s Kitchen»

Η καλύτερη επιλογή για να διαβάσετε την εφημερίδα σας μπροστά σε ένα κλασικό αμερικανικό brunch, με μείξη καφέ και αλκοόλ. Μοντέρνος χώρος με μεγάλη τζαμαρία και πακέτα γευμάτων, από ομελέτες και σάντουιτς, μέχρι pancakes και φρουτοσαλάτες, σε τιμές που ξεκινάνε από 7,95 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 14,95 ευρώ. Κάθε Σαββατοκύριακο 12.00-18.00.

INFO: «Hell’s Kitchen», Κλεισθένους 13, πλ. Κοτζιά, τηλ.: 210-52.41.555.



Στο Roof Garden της «Μ. Βρεταννίας»

Τον τελευταίο χρόνο το ξενοδοχείο σερβίρει καθημερινά πλούσιο πρωινό-brunch (7.00-11.00) σε έναν πολυτελή χώρο με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Το ευρωπαϊκό πρωινό κοστίζει 26 ευρώ, ενώ το αμερικανικό (μπορείτε να επιλέξετε ό,τι θέλετε από τον μπουφέ) στοιχίζει 35 ευρώ.

INFO: Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», Πλατεία Συντάγματος, τηλ.: 210-33.30.000.