Από τις τρίχες της κεφαλής μας θα μπορούν σύντομα οι επιστήμονες να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού
Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία η τρίχα «βομβαρδίζεται» από ακτίνες Χ με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην επιφάνειά της συγκεκριμένοι σχηματισμοί. Αν και πρωτοεμφανίστηκε το 1999, ωστόσο από τότε έως σήμερα δεν είχε πείσει τους ειδικούς για την αξιοπιστία της.
Κι αυτό γιατί, όπως βεβαιώνουν τώρα δύο αυστραλοί ερευνητές, συνήθως οι τρίχες που υποβάλλονταν στο τεστ ήταν ήδη κατεστραμμένες από βαφές ή άλλα προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνταν με λάθος τρόπο κάτω από τη δέσμη ακτινών Χ.
Έφτιαξαν λοιπόν μια συσκευή που να «κρατά» την τρίχα στη σωστή θέση, ενώ το τεστ γίνεται στο κομμάτι της τρίχας που απέχει μόλις λίγα χιλιοστά από το τριχωτό της κεφαλής και δεν έχει έρθει σε επαφή με χημικές ουσίες.
Κατά την διαδικασία της ακτινοβολίας, στις τρίχες των υγιών ανθρώπων εμφανίζεται μια σειρά από καμπύλες, ενώ αντίθετα σε εκείνες που ανήκουν σε καρκινοπαθείς, ακριβώς πάνω από τις καμπύλες προστίθενται δακτύλιοι. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που προκαλεί το συγκεκριμένο σχηματισμό. Πιστεύουν παρόλα αυτά, ότι σχετίζεται με τις πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα και αλλοιώνουν τους θύλακες της τρίχας.
Η συσκευή χρειάζεται ακόμη βελτίωση, ωστόσο οι επινοητές της επισημαίνουν ότι το νέο αυτό τεστ σε συνδυασμό με την μαστογραφία θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης.
Διάγνωση από τα μαλλιά
Από τις τρίχες της κεφαλής μας θα μπορούν σύντομα οι επιστήμονες να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού