Παραπλανητικός δείκτης για την υγεία θεωρείται από ιταλούς ειδικούς ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υποστηρίζουν ότι το καμπανάκι της αναγκαίας απώλειας βάρους χτυπά όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό, ακόμα και αν κάποιος διαθέτει το ιδανικό βάρος.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Παβία, τονίζοντας σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutrition Journal», ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το βάρος σε κιλά όσο η κατανομή του λίπους που συσσωρεύουμε στο σώμα μας, το οποίο και κρίνεται υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Οι επιστήμονες διαμόρφωσαν έναν νέο δείκτη που μετρά αποκλειστικά και μόνο το λίπος του οργανισμού και τον ονόμασαν Δείκτη Μάζας Σωματικού Λίπους (ΔΜΣΛ).

Στη συνέχεια εφάρμοσαν τον ΔΜΣ και τον ΔΜΣΛ σε 23 άνδρες και 40 γυναίκες ηλικίας από 20-65 ετών, και σύγκριναν τα αποτελέσματά τους. Ενώ λοιπόν βάσει του ΔΜΣ μόνο το 11% αυτών χρειάζονταν επειγόντως να χάσουν βάρος, ο ΔΜΣΛ χτυπούσε κόκκινο για το 25% των συμμετεχόντων.