Τα υπερκινητικά παιδιά μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τη συμπεριφορά τους αν διαγράψουν το γάλα και τα σιτηρά από το διαιτολόγιό τους, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα. Νορβηγοί ερευνητές στην πόλη Στάβανγκερ, παρακολούθησαν συνολικά 23 υπερκινητικά παιδιά ηλικίας από 4 έως 11 ετών, τα οποία είχαν πρωτοφανή επίπεδα πεπτιδίων (ένωση δύο ή περισσοτέρων αμινοξέων) στα ούρα τους. Κάτι τέτοιο σήμαινε ότι πιθανότατα ο οργανισμός τους δεν παρήγαγε τα απαιτούμενα ένζυμα για την διάσπαση ορισμένων πρωτεϊνών.

Για έναν ολόκληρο χρόνο λοιπόν, τα υποχρέωσαν να ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς καζεΐνη (μια ακατέργαστη πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο γάλα).

Τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης δίαιτας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Είκοσι-δύο από τα 23 παιδιά εμφάνισαν μεγάλη βελτίωση στη συμπεριφορά τους, ενώ η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσής τους είχε αυξηθεί σημαντικά.

Οκτώ χρόνια μετά το πείραμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα παιδιά συνέχιζαν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, αλλά και τροφές που περιείχαν γλουτένη όπως τα ζυμαρικά και τα σιτηρά, εξακολουθούσαν, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να διατηρούν μια ισορροπία στη ζωή τους σε αντίθεση με εκείνα που είχαν σταματήσει να φροντίζουν τη διατροφή τους, ή είχαν αρχίσει να παίρνουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.