Βλαστοκύτταρα «νέας γενιάς» κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες. Χάρη σε μια νέα μέθοδο έφτιαξαν πιο γρήγορα «ασφαλή» βλαστοκύτταρα, τα οποία μελλοντικά δεν θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μετατροπής τους σε καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας PrimeGen με έδρα στην Καλιφόρνια, μια διαφοροποίηση στη μέθοδο επαναπρογραμματισμού των ενηλίκων κυττάρων τους βοήθησε να τα φέρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εμβρυϊκή τους κατάσταση, να τα μετατρέψουν δηλαδή σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.

Αντικατέστησαν λοιπόν τους ρετροϊούς, (πρόκειται για τα «οχήματα» μεταφοράς των γονιδίων στα χρωμοσώματα των κυττάρων) οι οποίοι συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου, με μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα επικαλυμμένα με DNA.

O Σίγια Γιαμανάκα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, ήταν ο πρώτος που είχε επιτύχει τον επαναπρογραμματισμό ενηλίκων δερματικών κυττάρων με ιδιότητες βλαστικών, με χρήση τεσσάρων μόνο γονιδίων. Τώρα οι αμερικανοί κατάφεραν κάτι τέτοιο προσθέτοντας ένα επιπλέον γονίδιο (συνολικά πέντε), το Nanog.

Η συγκεκριμένη τεχνική έδωσε αποικίες επαναπρογραμματισμένων κυττάρων σε περίπου μια εβδομάδα, σε αντίθεση με τη μέθοδο του Γιαμανάκα που χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα. Επιπλέον, ο αριθμός των αποικιών εμφάνισε αύξηση κατά 1.000 φορές υψηλότερη από αυτόν της προηγούμενης μεθόδου.

Αρκετοί είναι ωστόσο οι επιστήμονες που εμφανίζονται ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί γύρω από τα ανατρεπτικά ευρήματα.