Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να θεραπεύσουν τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια, σκορπώντας ελπίδα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μετά την περσινή τους ανακάλυψη ενός κοκτέιλ τριών φαρμάκων, με τη βοήθεια του οποίου είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή των β-κυττάρων (των κυττάρων που θεωρούνται υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης), προχώρησαν τώρα ένα βήμα πιο πέρα.

Προσέθεσαν στο πολλά υποσχόμενο μείγμα το ένζυμο άλφα-1-αντιτρυψίνη, μια πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός για να «πολεμήσει» τις φλεγμονές, και στη συνέχεια το χορήγησαν σε ποντίκια με διαβήτη. Η θεραπεία διήρκησε τρεις εβδομάδες, ενώ παράλληλα οι ειδικοί παρακολουθούσαν τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα των τρωκτικών. Περίπου πενήντα μέρες μετά το τέλος της θεραπείας, ο αριθμός των κυττάρων αυτών είχε αυξηθεί σημαντικά.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τελικά, με τη βοήθεια της κατάλληλης θεραπείας, τα κύτταρα-β μπορούν να αναγεννηθούν. Αν και μέχρι στιγμής τα πειράματα περιορίζονται σε ποντίκια, οι ίδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θεραπειών κατά του διαβήτη τύπου 1.