Σας επιτρέπουν να ασχοληθείτε ανεμπόδιστα με όποια δραστηριότητα ή σπορ επιθυμείτε, μεγαλώνουν το οπτικό σας πεδίο συγκριτικά με τα γυαλιά και σας απαλλάσσουν από το βάσανο του πώς φαίνονται τα μάτια σας όταν φοράτε γυαλιά (π.χ. πολύ μικρά αν είστε μύωψ, πολύ μεγάλα αν έχετε υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία…). O λόγος για τους φακούς επαφής, που πλέον δίνουν λύση σε κάθε διαθλαστικό πρόβλημα των ματιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Διαβάστε, λοιπόν, για τα είδη των φακών επαφής, για το πότε ενδείκνυται ή πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους, καθώς και για τον τρόπο φροντίδας τους.1. Αν έχετε μέτρια ή υψηλή μυωπία (άνω των 3 και των 5 βαθμών αντίστοιχα). Στην περίπτωση αυτή, οι φακοί επαφής θα σας διευκολύνουν σε αρκετές δραστηριότητες (π.χ. σπορ, χορός), που ίσως αποφεύγετε επειδή φοράτε γυαλιά. Επίσης, όσον αφορά τη μυωπία, οι φακοί επαφής υπερτερούν των γυαλιών, επειδή έχουν μηδενική διαφορά μεγέθυνσης. Τι σημαίνει αυτό; Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν μετακινείτε ένα φακό από και προς τα μάτια σας, το είδωλο που βλέπετε μικραίνει ή μεγαλώνει αντίστοιχα. Αυτό ονομάζεται διαφορά μεγέθυνσης. Τα γυαλιά οράσεως, δεδομένου ότι απέχουν από τα μάτια περίπου 13 χιλιοστά, έχουν διαφορά μεγέθυνσης, η οποία πολλαπλασιάζεται όσο μεγαλώνουν οι βαθμοί της μυωπίας. Μάλιστα, άνω των 4-5 βαθμών η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή και μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, πονοκεφάλους και ζαλάδες. Από την άλλη μεριά, οι φακοί επαφής εφάπτονται στον κερατοειδή, οπότε δεν έχουν διαφορά μεγέθυνσης και η χρήση τους δεν συνοδεύεται από παρόμοια συμπτώματα.

2. Αν έχετε μέτρια ή υψηλή υπερμετρωπία (άνω των 2 και των 4,5 βαθμών αντίστοιχα). Στην περίπτωση αυτή, η χρήση των φακών επαφής βοηθάει και αισθητικά, επειδή, όταν η υπερμετρωπία ξεπερνάει τους 2 βαθμούς, τα μάτια φαίνονται αρκετά μεγαλύτερα από το κανονικό τους μέγεθος μέσα από τα γυαλιά.

3. Αν έχετε μέτριο ή υψηλό αστιγματισμό (άνω των 1,5 και των 2,5 βαθμών αντίστοιχα).

4. Αν έχετε πρεσβυωπία. Oι πρώτοι φακοί επαφής για την πρεσβυωπία, που κυκλοφόρησαν πριν από 20 χρόνια, ανήκαν στην κατηγορία των ημίσκληρων αεροδιαπερατών (βλ. παρακάτω τα είδη των φακών). Ωστόσο, από το 1994 οι πρεσβύωπες έχουν στη διάθεσή τους και μαλακούς φακούς συχνής αντικατάστασης, που θεωρούνται πιο εύχρηστοι.

5. Αν έχετε κάποια οφθαλμική πάθηση, όπως ο κερατόκωνος, όπου ο εξωτερικός χιτώνας του ματιού (ο κερατοειδής) εξέχει, αποκτώντας μια κωνική μορφή. Στην περίπτωση αυτή, με τη βοήθεια των φακών επαφής (κυρίως των ημίσκληρων), ο κερατοειδής πιέζεται, με αποτέλεσμα να διορθώνεται ο ανώμαλος αστιγματισμός που προκαλεί ο κερατόκωνος.1. Εάν ταλαιπωρείστε σε χρόνια βάση από οφθαλμικές παθήσεις ή αλλεργίες (π.χ. επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, βλεφαρίτιδα).

2. Όταν το περιβάλλον της εργασίας σας είναι ακατάλληλο, π.χ. είναι πολύ ξηρό, έχει πολλή σκόνη ή επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες.

3. Εάν έχετε έντονη ξηροφθαλμία, κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση, και καθιστά απαγορευτική τη χρήση φακών επαφής για πρώτη φορά.

4. Εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής, δεδομένου ότι αυτή προκαλεί, μεταξύ άλλων, έντονη ξηροφθαλμία.

5. Εάν έχετε στοματικό έρπη, οπότε συστήνεται η προσωρινή διακοπή της χρήσης των φακών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης των ματιών (ερπητική κερατίτιδα).Oι μαλακοί φακοί επαφής
br>


Οι μαλακοί φακοί επαφής

Σήμερα οι 9 στους 10 χρήστες φακών επαφής φορούν μαλακούς φακούς, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τους συμβατικούς που αντικαθίστανται σε ετήσια βάση, τους φακούς μηνιαίας, 15νθήμερης και ημερήσιας αντικατάστασης. Σταδιακά, πάντως, τείνει να εγκαταλειφθεί η χρήση των φακών ετήσιας αντικατάστασης υπέρ των φακών συχνής αντικατάστασης. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Το κόστος των τελευταίων είναι λογικό, οπότε, σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής τους, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Επίσης, η έρευνα στα νέα υλικά αφορά κυρίως αυτή την κατηγορία φακών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά μολύνσεων. Μάλιστα, οι φακοί ημερήσιας αντικατάστασης πλεονεκτούν ακόμη περισσότερο έναντι των άλλων τύπων φακών, επειδή δεν χρειάζονται διάλυμα φροντίδας και συντήρησης και η χρήση τους συσχετίζεται με ακόμη λιγότερες οφθαλμικές μολύνσεις. Oι ημερήσιοι φακοί θεωρούνται μια καλή λύση για τον περιστασιακό χρήστη φακών επαφής, καθώς και για όσους ταλαιπωρούνται συχνά από επιπεφυκίτιδα (π.χ. λόγω αλλεργίας).Φακοί σιλικόνης-υδρογέλης

Η σιλικόνη-υδρογέλη είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται όλοι οι τελευταίας γενιάς μαλακοί φακοί μηνιαίας και 15νθήμερης αντικατάστασης. Το πλεονέκτημα της σιλικόνης-υδρογέλης είναι ότι επιτρέπει περισσότερη ποσότητα οξυγόνου να διαπεράσει το φακό και να φτάσει στον κερατοειδή, συγκριτικά με τα άλλα υλικά των μαλακών φακών. Έτσι, οι φακοί είναι πιο άνετοι, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό προς το τέλος της ημέρας, δεδομένου ότι στεγνώνουν λιγότερο πάνω στα μάτια.Φακοί από βιομιμητικά υλικά

Τα βιομιμητικά υλικά διατηρούν υψηλό το ποσοστό της υγρασίας πάνω στον κερατοειδή, γεγονός που καθιστά τους εν λόγω φακούς κατάλληλους για πολλές ώρες άνετης χρήσης, ακόμη και αν βρίσκεστε σε ξηρό περιβάλλον. Oι φακοί από βιομιμητικά υλικά συνιστούν την πιο αποτελεσματική λύση εάν έχετε ήπια ή μέτρια ξηροφθαλμία.Oι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί

Oι ημίσκληροι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλων των ειδών τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία κλπ.). Επιτρέπουν την καλή οξυγόνωση του κερατοειδούς και είναι ιδανική λύση για όσους έχουν ξηροφθαλμία, υψηλό αστιγματισμό ή παθήσεις του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος. Ωστόσο, το μειονέκτημά τους είναι ότι απαιτείται μια χρονοβόρος περίοδος προσαρμογής του ματιού (π.χ. ένα μήνας). Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η χρήση τους σταδιακά εγκαταλείπεται, με αποτέλεσμα σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών φακών επαφής να προτιμά τους μαλακούς, οι οποίοι εφαρμόζουν άμεσα στα μάτια.Oι χρωματιστοί φακοί επαφής

Εάν σας ενδιαφέρει να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας, στην αγορά θα βρείτε χρωματιστούς φακούς ετήσιας και μηνιαίας αντικατάστασης, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησαν και χρωματιστοί φακοί ημερήσιας αντικατάστασης. Μάλιστα, οι τελευταίοι θεωρούνται η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να τους χρησιμοποιούν περιστασιακά. Oι χρωματιστοί φακοί επαφής θεωρούνται ασφαλείς, δεδομένου ότι οι χρωστικές τους δεν βρίσκονται στην επιφάνεια του φακού και δεν επηρεάζουν τον κερατοειδή.
Τι θα ελέγξει ο οπτικός

Αφού απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο, για να σας συνταγογραφήσει τους φακούς επαφής, θα επισκεφτείτε έναν οπτικό (ή οπτικό-οπτομέτρη), ο οποίος θα σας τους χορηγήσει, αφού πρώτα σας κάνει ορισμένες εξετάσεις. Θα μετρήσει π.χ. τη γεωμετρία του ματιού και του κερατοειδούς σας με όργανα, όπως το κερατόμετρο και το διαθλασίμετρο (παρόμοια με τα όργανα που έχει ο οφθαλμίατρος) και, μεταξύ άλλων, θα εκτιμήσει το χρόνο διάσπασης της δακρυϊκής στιβάδας ανάμεσα σε δύο βλεφαρισμούς, ούτως ώστε να εκτιμήσει την ποιότητα και την ποσότητα των δακρύων σας.


Πόσο κοστίζουν (Oι τιμές δίνονται κατά μέσο όρο)Μαλακοί φακοί
Ημερήσιας αντικατάστασης: 30 ευρώ (οι 30 φακοί)

15νθήμερης αντικατάστασης: 32 ευρώ (οι 6 φακοί)

Υδρογέλης, μηνιαίας αντικατάστασης: 35 ευρώ (οι 6 φακοί)

Σιλικόνης- υδρογέλης, μηνιαίας αντικατάστασης: 60 ευρώ (οι 6 φακοί)

Ετήσιας αντικατάστασης: 120-140 ευρώ (το ζευγάρι)Ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί

Φακοί 12μηνης ή 18μηνης αντικατάστασης: 200 ευρώ (το ζευγάρι)


Τι να προσέχετε

● Να σαπουνίζετε τα χέρια σας και να τα σκουπίζετε με χαρτί προτού βάλετε ή βγάλετε τους φακούς επαφής.

●To μακιγιάζ του προσώπου πρέπει να γίνεται πάντα αφού τοποθετήσετε τους φακούς, ενώ το ντεμακιγιάζ αφού τους έχετε αφαιρέσει.

● O ψεκασμός των μαλλιών με λακ πρέπει να γίνεται πριν βάλετε τους φακούς.

● Να θυμάστε ότι οι φακοί δεν χάνονται ποτέ πίσω από τα μάτια. Ωστόσο, μπορεί να διπλώσουν κάτω από το βλέφαρο.Για τη φροντίδα των φακών

● Να απολυμαίνετε καθημερινά τους φακούς επαφής τρίβοντάς τους απαλά με το κατάλληλο καθαριστικό διάλυμα απολύμανσης, το οποίο θα σας προτείνει ο οπτικός σας. Επίσης, συνιστάται και ο εβδομαδιαίος καθαρισμός τους με το κατάλληλο προϊόν, προκειμένου να απομακρυνθούν οι εναποθέσεις από τα δάκρυα, που δεν αφαιρούνται πλήρως με τον καθημερινό καθαρισμό.

● Να καθαρίζετε τη θήκη των φακών επαφής με το κατάλληλο υγρό καθαρισμού και όχι με νερό ή φυσιολογικό ορό. Επίσης, μην την αφήνετε σε περιβάλλον με υγρασία (π.χ. στο μπάνιο).

● Να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των φακών και των υγρών καθαρισμού.Για τα μάτια σας

● Εάν αισθάνεστε μια ήπια ενόχληση ή ξηρότητα στα μάτια σας, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας. Εάν, όμως, νιώθετε έντονο τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια, αφαιρέστε τους φακούς αμέσως και απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

● Μη φοράτε τους φακούς σας όταν έχετε πυρετό ή νιώθετε αδιάθετοι, επειδή, λόγω της γενικευμένης πτώσης της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνεται και η πιθανότητα οφθαλμικών μολύνσεων, δεδομένου ότι ο φακός επαφής αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη συγκέντρωση και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

● Να φοράτε τους φακούς μόνο για το χρονικό διάστημα που σας έχει ορίσει ο οπτικός σας και να μην κοιμάστε ποτέ με αυτούς, εκτός αν είναι κατάλληλοι γι’ αυτόν το σκοπό και σας το έχει επιτρέψει ο οπτικός.

● Μην κολυμπάτε με τους φακούς επαφής. Αν δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να φορέσετε γυαλιά κολύμβησης ή να χρησιμοποιήσετε φακούς ημερήσιας αντικατάστασης, τους οποίους πρέπει να αφαιρέσετε μέσα σε 10 λεπτά από την ώρα που θα βγείτε από το νερό.

● Τέλος, μην ανταλλάσσετε ποτέ τους φακούς επαφής.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: