Εσφαλμένη είναι η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, εκτιμούν ελβετοί ερευνητές.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία σε 2.547 ασθενείς, έδειξε πως σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ιγμορίτιδας οφείλονταν σε ιό και όχι σε βακτήριο. Έτσι τα αντιβιοτικά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι τελείως αναποτελεσματικά στην βελτίωση της ιγμορίτιδας.

Βασικά συμπτώματα των φλεγμονών στα ιγμόρεια είναι ο υψηλός πυρετός, ο πόνος και η ευαισθησία στο πρόσωπο και το μέτωπο, η καταρροή ή η βουλωμένη μύτη. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι γιατροί χορηγούσαν αντιβίωση στους ασθενείς μετά το διάστημα των πρώτων 7-10 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων όταν συνεχίζονταν χωρίς καμία βελτίωση.

Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας όμως, ανατρέπουν τις υπάρχουσες οδηγίες, καθώς βάσει αυτών, η «διάρκεια» της νόσου δεν είναι αντιπροσωπευτική για την χορήγηση του αντιβιοτικού.

Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα αντιβιοτικά δεν δικαιολογούνται για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας ακόμη και αν αυτή έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τη μια εβδομάδα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, η χορήγησή τους θα πρέπει γίνεται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η φλεγμονή δεν δείχνει καμία υποχώρηση μετά από δυο εβδομάδες. Από τις συγκεκριμένες συστάσεις ωστόσο εξαιρούνται τα παιδιά, οι ασθενείς με κυστική ίνωση αλλά και οι φορείς του ιού HIV, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο λόγω του ιού και της χημειοθεραπείας.