Τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα αρκούν ώστε να προστατεύσουν τις γυναίκες από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας με έδρα το Παρίσι και τη Λίλλη, το τσάι μειώνει σημαντικά την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες βοηθώντας έτσι στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.613 άνδρες και 3.984 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73. Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως οι ερευνητές, είδαν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού δεν είναι ίδιες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Καταγράφοντας την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού των εθελοντών εντόπισαν αθηρωματική πλάκα καρωτίδας στο 45% των γυναικών που δεν έπιναν καθόλου τσάι.

Αντίθετα, είδαν ότι στην ίδια κατάσταση βρισκόταν το 42,5% των γυναικών που έπιναν έως 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, ενώ το ποσοστό σε όσες κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια ημερησίως έπεφτε στο 33,7%.

Επιπλέον, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το τσάι προστάτευε ακόμη και τις γυναίκες που είχαν υψηλή πίεση. Δεν κατάφεραν ωστόσο να εξηγήσουν γιατί το θαυματουργό ρόφημα για τις γυναίκες δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους άνδρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πιθανότατα γιατί το τσάι δρα «συμπληρωματικά» στα οιστρογόνα – τις ορμόνες εκείνες που προστατεύουν τις γυναίκες από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.