Δέν είναι λίγοι εκεινοι -οι νέοι ιδιαίτερα- που έχουν χλαμύδια αλλά δεν το ξέρουν επειδή δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Πρόκειται για ένα αφροδίσιο νόσημα που έχει πάρει ανησυχη- τικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα στις νεαρές ηλικίες. Καθώς τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα, παραμένει συχνά αθεράπευτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να προκαλέ- σει ακόμα και προβλήματα γονιμότητας τόσο σε γυναίκες όσο και και σε άνδρες. Oι ειδικοί, λοιπόν, συνιστούν να μην αμελείτε σε ετήσια βάση την επίσκεψη στο γυναικολόγο και οι άνδρες να επισκεφτούν αμέσως ουρολόγο αν έχουν συμπτώματα. Στην περίπτωση, βέβαια, που διαγνωστεί έγκαιρα ότι έχετε χλαμύδια, θα απαλλαγείτε εύκολα από αυτά με τη χορήγηση μιας απλής αντιβίωσης.

Τα «σημάδια» της μόλυνσης
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα χλαμύδια τις περισσότερες φορές είναι «σιωπηρά». Όταν όμως εμφανίσουν συμπτώματα, είναι διαφορετικά στους άνδρες και διαφορετικά στις γυναίκες. Κατά κανόνα, εκδηλώνονται περίπου επτά έως είκοσι οκτώ ημέρες μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή.

Τα γυναικεία συμπτώματα
1. Άφθονες, κίτρινες, πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο.
2. Δυσκολία και πόνος κατά την ούρηση.
3. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).
4. Διάχυτος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
5. Εντοπισμένος πόνος στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες.
6. Αιμορραγία που εμφανίζεται εκτός περιόδου ή μετά από σεξουαλική επαφή.

Τα ανδρικά συμπτώματα
1. Διαφανείς ή πυώδεις εκκρίσεις από το πέος.
2. Τσούξιμο ή κνησμός κατά την ούρηση.
3. Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις.

Ποιους προτιμά
• Τις μικρότερες ηλικίες, περίπου μέχρι 24 ετών, καθώς την περίοδο αυτή οι νέοι είναι πολύ δραστήριοι σεξουαλικά και συχνά δεν παίρνουν επαρκή μέτρα προφύλαξης.
• Άνδρες και γυναίκες που αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τι μπορεί να προκαλέσει
Αν τα χλαμύδια δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, μπορεί να προκαλέσουν:
Στη γυναίκα προβλήματα όπως: Ουρηθρίτιδα, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη (εξωμήτρια κύηση), απόφραξη σαλπίγγων, στειρότητα και σπανιότερα περιπρωκτίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα, πυώδη επιπεφυκίτιδα, προβλήματα στο φάρυγγα.
Στον άνδρα: Ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα (φλεγμονή του σπερματικού πόρου) και στειρότητα.

Η στειρότητα μπορεί να είναι μόνιμη
Όταν μια γυναίκα δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα τα χλα- μύδια, μπορεί οι σάλπιγγές της να πάθουν ακόμα και μόνιμη βλάβη (απόφραξη), με αποτέλεσμα να μην μπορεί τελικά να κάνει παιδί. Τα χλαμύδια επηρεάζουν και το σπέρμα των ανδρών, και περιορίζουν τη γονιμότητά του. Ωστόσο, μετά από μια σωστή φαρμακευτική αγωγή, το σπέρμα αποκτά ξανά την κανονική του σύσταση, ύστερα από περίπου 2-3 μήνες. Πολύ σπάνια, αν τα χλαμύδια οδηγήσουν σε απόφραξη του σπερματικού πόρου, μπορεί να προκληθεί και μόνιμο πρόβλημα στειρότητας στους άνδρες.

Oι κατάλληλες εξετάσεις
Για να διαπιστώσει μια γυναίκα αν έχει χλαμύδια, θα πρέπει να κάνει καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος και όχι τεστ Παπανικολάου, (επειδή ανιχνεύει μόνο την ύπαρξη καρκινικών ή προκαρκινικών αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας). Καλλιέργεια του υγρού που εκκρίνεται από το πέος πρέπει να κάνει και ο άνδρας. Επίσης, γυναίκες και άνδρες μπορούν να κάνουν και καλλιέργεια ούρων για την ανίχνευση της μόλυνσης.

Η κατάλληλη θεραπεία
άν το αποτέλεσμα της καλλιέργειας είναι θετικό για χλαμύδια, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση. O γιατρός αρχικά θα σας συστήσει να πάρετε αζιθρομυκίνη (μονοήμερη θεραπεία). Πρόκειται για ένα αντιβιοτικό που καταπολεμά ριζικά τα χλαμύδια στην πλειονότητα των περιπτώσεων και επιπλέον μπορεί να χορηγηθεί και σε εγκύους. Δέκα έως δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, θα πρέπει να κάνετε καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος ή ούρων, αν είστε γυναίκα, και καλλιέργεια ούρων, αν είστε άνδρας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μόλυνση να μην έχει αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα «επιμένει», θα πάρετε άλλου είδους αντιβίωση, όπως: οφλοξασίνη ή δοξυκυκλίνη.

Προφυλαχτείτε σωστά
• O αποτελεσματικότερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά σας όχι μόνο τα χλαμύδια, αλλά και κάθε άλλο αφροδίσιο νόσημα, είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας επαφή.
• Αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, αποφεύγετε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές και φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε κάθε 6 μήνες μια προληπτική εξέταση, ώστε στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα. Όσοι παίρνετε τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα και είστε μονογα- μικοί χρειάζεστε μόνο ένα τεστ ανίχνευσης μία φορά το χρόνο.
• Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι έχετε μολυνθεί, ενημερώστε το σύντροφό σας και προτρέψτε τον να κάνει και αυτός θεραπεία.



1.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας, περίπου το 66% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εμφανίζεται σε εφήβους και νέους περίπου μέχρι 25 ετών. Αυξητική τάση παρατηρείται και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία.
2. Σχεδόν το 75% των γυναικών που έχουν χλαμύδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, σε αντίθεση με τους άνδρες, που εμφανίζουν συμπτώματα σε ποσοστό πάνω από 50%.
3. Πάνω από τους μισούς άνδρες που μολύνονται αρνούνται να κάνουν τεστ για την ανίχνευση των χλαμυδίων, με αποτέλεσμα να μη θεραπεύονται και επιπλέον να μεταδίδουν το αφροδίσιο σε άλλους ερωτικούς συντρόφους.









Τα χλαμύδια ενδέχεται να μεταδοθούν από τη μητέρα στο μωρό κατά τον τοκετό. Μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό πυώδη επιπεφυκίτιδα ή πνευμονία, που όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αντιβίωση. Ωστόσο, για να αποφευχθεί κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες να κάνουν προληπτικό έλεγχο και, αν έχουν χλαμύδια, να κάνουν την κατάλληλη θεραπεία πριν την εγκυμοσύνη..







Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Καλλινίκη Βασιλειάδου, χειρουργό, μαιευτήρα- γυναικολόγο.