Πιο δυνατό σπέρμα αποκτούν οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος καθώς έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν γενετικές ανωμαλίες, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος δρούσαν προληπτικά στις εγκύους, αποτρέποντας προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα όμως, βάσει των ευρημάτων της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αποδεικνύεται ότι και οι άνδρες μπορούν να βοηθηθούν από τις ευεργετικές τους ιδιότητες δίνοντας έτσι υγιέστερους απογόνους.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction» όπου και δημοσιεύεται η έρευνα, οι άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος και κατανάλωναν τροφές επίσης πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη (κυρίως πράσινα λαχανικά) έδειξαν να έχουν λιγότερες ανωμαλίες στη σύνθεση τους σπέρματός τους.

Ανακάλυψαν μάλιστα, ότι η υψηλή λήψη φυλλικού οξέως συνδέονταν με τη χαμηλότερη εμφάνιση ανευπλοειδίας, μιας ανωμαλίας που εντοπίζεται στον αριθμό των χρωματοσωμάτων του σπέρματος. Έτσι προστατεύονται από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανευπλοειδία, όπως για παράδειγμα την αδυναμία γονιμοποίησης, τις αποβολές ή την πρόκληση του συνδρόμου Ντάουν.

Συγκεκριμένα, όσοι έπαιρναν περίπου 722-1150 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέως έδειξαν να αντιμετωπίζουν κατά 20%-30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανευπλοειδία, σε σχέση με τους υπόλοιπους που λάμβαναν μικρότερες δόσεις.

Αν και δεν έδειξαν να δρουν κατά της συγκεκριμένης γενετικής ανωμαλίας, οι ειδικοί πρόσεξαν ότι και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βήτα-καροτίνης είχαν θετική επίδραση στους άνδρες. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζουν ότι μετά τη διατροφή της μητέρας και η διατροφή του άνδρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την σύλληψη και την ανάπτυξη στη συνέχεια ενός υγιούς βρέφους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: