Δύο κουταλάκια μουρουνόλαδο την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας, όπως έδειξε νέα σκοτσέζικη έρευνα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νταντί, παρακολούθησαν συνολικά 100 ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στους μεν χορηγήθηκαν 10 γρ. μουρουνόλαδου την ημέρα (που ισοδυναμεί με 2 κουταλιές του γλυκού) ενώ παράλληλα συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά τα παυσίπονα που έπαιρναν μέχρι τότε, και στους δε χορηγήθηκαν μόνο ψευδοφάρμακα.

Εννέα μήνες μετά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 39% όσων έπαιρναν μουρουνόλαδο είχαν καταφέρει να μειώσουν την καθημερινή δόση φαρμάκων κατά 30%, σε σχέση με το 10% της άλλης ομάδας.

Το σημαντικότερο όλων όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Rheumatology» είναι το γεγονός ότι όσοι κατάφεραν να ελαττώσουν την λήψη φαρμάκων χάρη στο μουρουνόλαδο, δεν εμφάνισαν οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα, μείωσαν τις παρενέργειες των φαρμάκων.