Θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε συνέχεια και χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε ώρες ανάμεσα στα γεύματα; Αν ναι, τότε αυτή είναι η δίαιτα που σας ταιριάζει. Θα απολαμβάνετε 6 υγιεινά, νόστιμα και χορταστικά γεύματα και θα καταφέρετε να χάσετε 4 κιλά σε 1 μήνα. Κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται. Ακόμα και η σοκολάτα και τα γλυκά υπάρχουν στο μενού.

Χάνουμε λίπος

Με το να τρώμε συχνά, αποφεύγουμε να πέσουμε στην παγίδα στην οποία οδηγούμαστε πολλές φορές με τις συνηθισμένες δίαιτες, να χάνουμε, δηλαδή, μυϊκό ιστό αντί για λίπος, όπως συμβαίνει όταν νιώθουμε πολύ έντονη πείνα ανάμεσα στα γεύματα που απέχουν πολλές ώρες μεταξύ τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία χώρισαν σε 2 ομάδες ανθρώπους που έκαναν την ίδια δίαιτα, με 1.200 θερμίδες την ημέρα, και ζήτησαν από τους μεν να τις καταναλώνουν σε 2 μεγάλα γεύματα και από τους δε σε 6 μικρότερα. Το αποτέλεσμα; Αυτοί που έτρωγαν τα πολλά μικρά γεύματα έχασαν περισσότερο λίπος και διατήρησαν -στο τέλος της δίαιτας- περισσότερο μυϊκό ιστό από εκείνους που είχαν μόνο 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι με τη δίαιτα που παρουσιάζουμε θα καταφέρετε πιο εύκολα να χάσετε βάρος (και κυρίως λίπος) και στη συνέχεια -όταν φτάσετε στο επιθυμητό βάρος- να το διατηρήσετε. Το καλύτερο από όλα; Στη συγκεκριμένη δίαιτα δεν θα βρείτε μόνο τα λεγόμενα «διαιτητικά» φαγητά, αλλά πολλά περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα, 6 μικρά γευστικά γεύματα που είναι εύκολο να παρασκευάσετε και που θα σας κρατάνε χορτάτους χωρίς να νιώθετε την ανάγκη να τσιμπήσετε τίποτε παραπάνω.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να χάσετε μέχρι και 1 κιλό την εβδομάδα. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο, αλλά σκεφτείτε ότι θα το καταφέρετε χωρίς να πεινάτε και χωρίς να στερηθείτε το φαγητό ή τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Πώς λειτουργεί; Μια ποσότητα των θερμίδων που καίμε καθημερινά, την καταναλώνουμε στη διαδικασία του φαγητού, δηλαδή στην ενέργεια που χρειαζόμαστε για να μασάμε, να χωνεύουμε και να αφομοιώνουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Πρόκειται για διεργασίες που καταναλώνουν ενέργεια, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας τελικά να αυξάνεται κάθε φορά που τρώμε ένα γεύμα ή ένα σνακ. Έτσι, δραστηριοποιώντας τον κάθε λίγες ώρες, 6 φορές την ημέρα, μεγιστοποιούμε τις θερμίδες που καίμε μέσα σε ένα 24ωρο.

Το πρόγραμμα της δίαιτας

08.00 Πρωινό
11.00 Δεκατιανό
14.00 Μεσημεριανό
17.00 Απογευματινό
19.30 Δείπνο
22.00 Βραδινό σνακ
Το παραπάνω ωρολόγιο πρόγραμμα αποτελεί ένα καλό ενδεικτικό πλάνο για να γνωρίζετε πώς περίπου να κατανέμετε τα γεύματά σας στη διάρκεια της ημέρας. Ίσως χρειαστεί να το προσαρμόσετε, ώστε να σας βολεύει καλύτερα ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχετε.

Οι επτά  διαφορετικές προτάσεις για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο και βραδινό σνακ, που μπορείτε να συνδυάσετε όπως θέλετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Πρωινό

1) 5 αποξηραμένα βερίκοκα, 1 χούφτα ανάλατα (ξεφλουδισμένα, λευκά) αμύγδαλα, που θα τα προσθέσετε μέσα σε ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά.
2) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά, 3 κουταλιές βρόμης και 6 μέτριες φράουλες.
3) 2 φρυγανιές ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι μαργαρίνη και 1 αχλάδι ή ροδάκινο.
4) 1 ομελέτα (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι) με 2 αυγά, 1 φέτα τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά και.
4 μέτρια λευκά μανιτάρια (κομμένα σε μικρά κομμάτια).
5) Το χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 φρυγανιές ολικής άλεσης και 25 γρ. τυρί τύπου cottage.
6) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 50 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης ή 40 γρ. μούσλι.
7) 1 φέτα ψωμί του τοστ με 1 φέτα τυρί του τοστ ή 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα (25 γρ.) και 1 φέτα γαλοπούλα.

Δεκατιανό

1) 2 ρυζογκοφρέτες, τις οποίες μπορούμε να τις αλείψουμε με το 1/4 από 1 αβοκάντο ή με 1 κουταλάκι φυτική μαργαρίνη.
2) 1 φρούτο εποχής και 30 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
3) 5 καρύδια ή 8 αμύγδαλα ή 8 φουντούκια ή 8 φιστίκια Αιγίνης.
4) 1 μπάρα δημητριακών.
5) 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 6 μέτριες φράουλες ή 10 σταφίδες ή 10 cranberries (κόκκινα μύρτιλλα).
6) 1 μήλο ή 1 αχλάδι, ψημένο στο φούρνο με 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
7) 2 μεγάλα κράκερ με 25 γρ. τυρί τύπου cottage.

Γεύμα

1) 1 χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, 10 ελιές και 30 γρ. τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά.
2) 120 γρ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου, 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) και 1/2 κούπα ρύζι.
3) 1 ομελέτα με 2 αυγά και διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, κολοκυθάκια, μανιτάρια), ψημένη σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, και 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 φέτα ψωμί.
4) 1 μικρή μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και 1 κουταλιά τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 πράσινη σαλάτα.
5) 1 ψωμάκι για σάντουιτς (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), μέσα στο οποίο θα βάλετε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, 1/2 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί του τοστ με χαμηλά λιπαρά.
6) 1 χάμπουργκερ μέτριου μεγέθους (χωρίς τυρί και σος, αλλά μόνο με μπιφτέκι, λαχανικά, π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, και 1 κουταλάκι κέτσαπ ή μουστάρδα) και 1 πράσινη σαλάτα.
7) 1 τοστ (με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα), 1 βραστό αυγό και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα).

Απογευματινό

1) 3 κομματάκια σοκολάτα.
2) 1 μπάρα δημητριακών.
3) 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη.
4) 1 μέτριο φρούτο.
5) 1 λεπτή φέτα σπιτικό κέικ.
6) 1 μικρό μπολ κρέμα αραβοσίτου βανίλια.
7) 1 ροδάκινο κομπόστα.

Δείπνο

1) 1 σαλάτα του Καίσαρα, με τη μισή όμως ποσότητα σος και παρμεζάνας από αυτήν που συνήθως περιέχει.
2) 1 μέτρια μερίδα μακαρόνια με κιμά και 1 μικρή πράσινη σαλάτα.
3) 1 μέτρια μερίδα ριζότο με λαχανικά.
4) 2 μελιτζάνες ιμάμ (με κρεμμύδια και ντομάτα) και 30 γρ. τυρί φέτα (όσο 1 σπιρτόκουτο).
5) 120 γρ. ψητό ψαρονέφρι και 1 αγγουροντομάτα ή 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) ή 1 μερίδα ψητά ή βραστά λαχανικά.
6) 1 ψητό φιλέτο σολομού (150 γρ.) και 1 αγγουροντομάτα ή 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα) ή 1 μερίδα ψητά ή βραστά λαχανικά.
7) 2 κομμάτια πίτσα Μαργαρίτα (κατά προτίμηση σπιτική) και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι, λάχανο-καρότο, χόρτα).

Βραδινό σνακ

1) 1 μικρή μπανάνα και 3 ολόκληρα καρύδια.
2) 1 μπάρα δημητριακών.
3) 2 φρυγανιές ολικής άλεσης και 1 κουταλιά τυρί τύπου cottage.
4) 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
5) 1 γιαούρτι (2% λιπαρά).
6) 1 μέτριο φρούτο.
7) 1 φέτα ψωμί του τοστ με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά.