Στο βιολογικό τους ρολόι και όχι στην τεμπελιά οφείλεται το γεγονός ότι οι έφηβοι τείνουν να κοιμούνται περισσότερο και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί για το σχολείο, επισημαίνουν αυστραλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Σουίνμπερν στην Μελβούρνη, οι έφηβοι έχουν τελείως διαφορετική σχέση με τον ύπνο απ’ ό,τι οι ενήλικες και για τον λόγο αυτό δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο σκληρό σχολικό πρόγραμμα.

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την ιδανική διάρκεια ύπνου των εφήβων, οι ειδικοί παρακολούθησαν 310 μαθητές καταγράφοντας πληροφορίες για την ποιότητα του ύπνου τους, τη διάρκειά του, το ημερήσιο πρόγραμμά του και τη σχολική τους απόδοση.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές είχαν την τάση να κοιμούνται πιο αργά το βράδυ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί. Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στα αγόρια.

Παρατήρησαν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ο νυχτερινός τους ύπνος μειώνονταν κατά μια ώρα και 17 λεπτά σε σχέση με εκείνον που απολάμβαναν στις διακοπές τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες και 45 λεπτά ύπνου καθημερινά, διάρκεια η οποία «κουτσουρεύεται» κατά το σχολικό έτος καθώς μειώνεται σε κάτι λιγότερο από οκτώ ώρες.

Άλλωστε όπως ήδη γνωρίζουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν νωρίς ή αντίθετα να ξενυχτούν και να ξυπνούν πολύ αργά, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε γενετικούς παράγοντες.