Χάσιμο χρόνου και χρήματος είναι η ορμονοθεραπεία, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Γονιμότητας στο Λονδίνο, μια «ήπια» εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να έχει εξίσου υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ήπια εξωσωματική, με λιγότερες δηλαδή ενέσεις ορμονών, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της θεραπείας κατά 25% και επομένως να είναι προσιτή σε περισσότερες γυναίκες από ό,τι η κλασική μέθοδος.

Ενώ η συμβατική θεραπεία απαιτεί την χορήγηση τουλάχιστον 40 ενέσεων ορμονών (για την ενίσχυση του ωαρίου) σε διάστημα ενός μήνα, στην ήπια μέθοδο ο αριθμός αυτός μειώνεται σημαντικά.

Μάλιστα στην κλινική Kato Ladies Clinic στο Τόκιο, στην Ιαπωνία, κατά την ήπια εξωσωματική γίνεται ένας συνδυασμός φαρμάκου και ενέσεων: πρόκειται για το χάπι Clomid που χορηγείται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και το οποίο ακολουθείται από μια σειρά ενέσεων ορμονών διάρκειας 2-3 ημερών.

Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μειωθεί αρκετά ο αριθμός των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την υπερβολική υψηλή λήψη ορμονών.