Η φαλάκρα δεν βλάπτει την καρδιά, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Mελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology απαλλάσσει τη φαλάκρα από την κατηγορία ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Παλαιότερα, ερευνητές είχαν συνδέσει την απώλεια μαλλιών με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών). Τα ανδρογόνα θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης, μια από τις αιτίες των καρδιακών επεισοδίων. Είχαν υποστηρίξει μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η φαλάκρα στην κορυφή της κεφαλής τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Στην τελευταία έρευνα συμμετείχαν συνολικά 5.056 άνδρες ηλικίας 52-75 ετών. Από αυτούς οι 767 είχαν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Το 1/3 είχε μικρό ή δεν είχε καθόλου πρόβλημα τριχόπτωσης.

Δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στην πιθανότητα καρδιακής προσβολής και το μέγεθος της φαλάκρας. Οι άνδρες με μέτρια φαλάκρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο από εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα τριχόπτωσης.

Οι άνδρες όμως με εκτεταμένη φαλάκρα στην κορυφή της κεφαλής είχαν μόνο 18% περισσότερες πιθανότητες. Οι ερευνητές εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι η φαλάκρα μόνη της -χωρίς άλλα συμπτώματα- δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός δείκτης για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.