Παρόλο που ο κήπος δεν είναι πολύ φιλόξενος αυτή την εποχή, μπορεί να προσφέρει όμορφες εικόνες και να γεμίζει τα βάζα του σπιτιού με λουλούδια. Αν ο χώρος πρασίνου που διαθέτετε σας μοιάζει γκρίζος και θλιβερός, δώστε του χρώμα και ενδιαφέρον με φυτά που ανθίζουν ή αποκτούν εντυπωσιακή όψη τους χειμερινούς μήνες. Άλλωστε, βασικός κανόνας στο σχεδιασμό του κήπου είναι να διατηρήσετε την εποχικότητά του και να αντιλαμβάνεστε τις εναλλαγές των εποχών χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά φυτά της κάθε εποχής.

ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Υπάρχουν δένδρα, θάμνοι, βολβοί και εποχιακά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά το σημαντικότερο: ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα. Είναι φυτά που δεν πρέπει
να λείπουν από τον κήπο, αλλά και τις γλάστρες του μπαλκονιού, καθώς,
με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, δίνουν πινελιές χρώματος στο μουντό τοπίο του χειμώνα.
Λουλούδια σε γυμνούς βλαστούς:
Για έντονο και λαμπερό χρώμα μέσα στο καταχείμωνο, χρησιμοποιήστε θάμνους που βγάζουν λουλούδια πάνω στους γυμνούς βλαστούς τους. Είναι θάμνοι που προτιμούν θέσεις με ήλιο, είναι ανθεκτικοί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και χρειάζονται κανονικό πότισμα.
Γιασεμί γυμνανθές: Φυλλοβόλο είδος γιασεμιού που ανθίζει το χειμώνα με μικρά κίτρινα λουλούδια, χωρίς όμως το χαρακτηριστικό άρωμα. Επειδή οι βλαστοί του είναι μακριοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν επιφάνειες, αρκεί να στηρίζονται ή να τους αφήσουμε να κρεμάσουν.
Σπιρέα: Φυλλοβόλος θάμνος με αρκετά είδη. Έχει σφαιρική μορφή και ύψος που δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο, ενώ υπάρχουν και νανώδεις ποικιλίες με ύψος το πολύ μέχρι 60 εκ. Τα άνθη στις περισσότερες ποικιλίες είναι λευκά και εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Όμορφος θάμνος για φύτευση μεμονωμένη ή σε ομάδες. Oι νανώδεις ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εδαφοκάλυψη. Η σπιρέα χρειάζεται αραιό ως μέτριο πότισμα.
Τσιντόνια: Εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος με πλούσια ανθοφορία στην καρδιά του χειμώνα. Έχει σφαιρική ανάπτυξη, αν και υπάρχουν και ποικιλίες με πλάγιους βλαστούς. Το πιο συνηθισμένο χρώμα στα λουλούδια της είναι το κόκκινο, αλλά υπάρχουν και είδη με λευκό, πορτοκαλί ή ροζ.
Το ύψος της τσιντόνιας δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο και μπορείτε να τη φυτέψετε μεμονωμένα ή σε ομάδες. Τα ανθισμένα κλαδιά της είναι πολύ διακοσμητικά στα βάζα του σπιτιού.
Φορσύθια: Η πλούσια ανθοφορία, το σχήμα και το έντονο κίτρινο χρώμα αυτού του φυλλοβόλου θάμνου τον κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές των φυτών που θα τοποθετηθούν στον κήπο. Ποικιλίες με διαφορετικό μέγεθος μας δίνουν διάφορες επιλογές στη χρήση τους. Συνήθως, η φορσύθια τοποθετείται μόνη της, αλλά οι πιο μικρές ποικιλίες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί και με άλλα φυτά. Με τα ανθισμένα κλαδιά της, θα στολίσετε όμορφα τα βάζα.
Χειμώνανθος: Ένας φυλλοβόλος θάμνος ξεχασμένος από τα ελληνικά φυτώρια, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην ανθοφορία του. Έχει σφαιρικό σχήμα, με λουλούδια κίτρινα και αρωματικά που μοιάζουν με μικρά αστεράκια. Φυτέψτε τον μόνο του στον κήπο
ή σε μικρές συστάδες ανάμεσα από άλλα φυτά.

Φυτά για όλο το χρόνο
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και τα φυτά που έχουν ενδιαφέρον όλο το χρόνο και προσφέρουν ιδιαίτερη χάρη στον κήπο και τους χειμερινούς μήνες, όπως η κουμαριά με τους κατακόκκινους καρπούς της, ο σχίνος με το βαθύ πράσινο χρώμα, το ίλεξ με το ενδιαφέρον φύλλωμα, το τεύκριο με το χαρακτηριστικό γκρίζο χρώμα, αλλά και δέντρα, όπως διάφορα κωνοφόρα, κουτσουπιές κ.ά.




ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
Εκτός από τους φυλλοβόλους θάμνους που βγάζουν λουλούδια στους βλαστούς τους, υπάρχουν και άλλα φυτά που είτε προσφέρουν τα λουλούδια τους είτε έχουν χαρακτηριστικά χρώματα στους βλαστούς ή στα φύλλα τους μέσα στο χειμώνα.
Έρικα ή Ρείκι: Αειθαλής θάμνος με πολλά είδη, κάποια από τα οποία ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες. Τα λουλούδια του είναι μικρά, αλλά με έντονο χρώμα, στις αποχρώσεις του ροζ ή του φούξια. Προτιμά τα όξινα εδάφη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοκάλυψη, αφού το ύψος στα περισσότερα είδη δεν ξεπερνά τα 50 εκ.
Καμέλια: Η γνωστή καμέλια, όμορφη τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρες, ανθίζει το χειμώνα. Η ανάπτυξή της είναι ορθόκλαδη και φθάνει τα δύο με τρία μέτρα. Θα την τοποθετήσετε σε σημεία που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι προφυλαγμένα από τους παγετούς. Βάλτε την ανάμεσα από άλλα φυτά για μεγαλύτερη προφύλαξη ή σε γλάστρα. Χρειάζεται τακτικά πότισμα και προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
Κόρνος: Φυλλοβόλος θάμνος με έντονα κόκκινα κλαδιά τους χειμερινούς μήνες. Έχει όρθια ανάπτυξη και ύψος που φθάνει τα δύο μέτρα. Τα λουλούδια του είναι λευκά και εμφανίζονται την άνοιξη. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες. Φυτεύεται μεμονωμένα ή σε ομάδες.
Μαόνια: Αειθαλής θάμνος με ενδιαφέρον τόσο στα φύλλα όσο και στα λουλούδια του, που εμφανίζονται το Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες. Έχει ύψος περίπου ενάμισι μέτρο και όρθια ανάπτυξη.
Τα λουλούδια του είναι κίτρινα, ενώ ακόμα και οι καρποί του παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Εποχιακά, βολβοί και πολυετείς πόες
Χρώμα θα δώσετε και αν δημιουργήσετε ανθισμένα παρτέρια ή γλάστρες με βολβούς (κυκλάμινα, κρόκους, ζουμπούλια, φρέζιες, υάκινθους), αλλά και εποχιακά ή πολυετή ποώδη. Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες χρωματικές συνθέσεις και απολαύστε τα έντονα χρώματα που δίνουν τα εποχιακά, όπως είναι ο πανσές,
το άλλυσο, η καλέντουλα και η βιολέτα ή οι πολυετείς πόες που ανθίζουν αυτή την εποχή, όπως
ο μενεξές, η πρίμουλα, το αλεξανδρινό και για τις νότιες περιοχές το γεράνι.




ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΥΧΗ

Είναι όμορφα, είναι θαλερά και επιπλέον λέγεται ότι χαρίζουν θετική ενέργεια, τύχη και ευημερία. Γιατί λοιπόν (καλού κακού) να μην τα προτιμήσετε;

Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, ήθη και κάποια φιλοσοφικά συστήματα
της Ανατολής, υπάρχουν μερικά είδη φυτών που διαθέτουν θετική ενέργεια, την οποία μεταδίδουν σε όσους τα καλλιεργούν και τα φροντίζουν. Κάποια από αυτά είναι:

Βασιλικός
Τοποθετήστε μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη. Oι πολυετείς ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν και τους χειμερινούς μήνες και να διατηρηθούν για πολλά χρόνια. Στο εσωτερικό του σπιτιού τοποθετήστε τον σε φωτεινό και δροσερό μέρος ή σε προστατευμένο σημείο του κήπου.

Δάφνη Απόλλωνος
Χρησιμοποιήστε την εκτός από το φαγητό και για καλή τύχη και αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχαία χρόνια η δάφνη έδινε τα κλαδιά της για τα στεφάνια των αθλητών. Φυτό με έντονο και ευχάριστο άρωμα, ευθυτενές, αειθαλές, πλούσιο και με πυκνό φύλλωμα, δεν μπορεί παρά να προσφέρει θετική ενέργεια και καλή τύχη στο σπίτι.
Επειδή στο εσωτερικό του σπιτιού θα επιβιώσει δύσκολα, τοποθετήστε μια δάφνη σε γλάστρα κοντά στην μπαλκονόπορτα ή στην είσοδο του σπιτιού.

Εσπεριδοειδή
Τα διάφορα είδη ξινών είναι φυτά που φέρνουν καλή τύχη, συμβολίζουν τη γονιμότητα και την αφθονία, ενώ λέγεται ότι αυξάνουν τα έσοδα των ιδιοκτητών τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα άνθη της λεμονιάς χρησιμοποιούνταν παλιότερα για να στολίσουν τις νύφες και τα στέφανα του γάμου. Το σχήμα των δέντρων, η μυρωδιά των λουλουδιών και των καρπών, τα έντονα και γυαλιστερά χρώματα των φρούτων, το πλούσιο φύλλωμα είναι σύμβολα καλής τύχης. Στη βεράντα σας τοποθετήστε σε γλάστρες μικρά εσπεριδοειδή, όπως το κουμ-κουάτ, μια μικρή λεμονιά ή πορτοκαλιά. Προφυλάξτε τα από το πολύ κρύο και τους δυνατούς ανέμους και απολαύστε τη θετική ενέργεια που εκπέμπουν, αλλά και τους νόστιμους καρπούς τους.

Ροδιά
Oι περισσότεροι από εμάς τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου κάνουμε ποδαρικό στο σπίτι μας σπάζοντας ένα ρόδι για καλή τύχη. Το έντονο κόκκινο χρώμα του ροδιού συμβολίζει την καλή τύχη και την ευτυχία. Τα σπόρια στο εσωτερικό του συμβολίζουν την αφθονία και τη γονιμότητα. Το ρόδι είναι ευεργετικό για την υγεία μας, καθώς περιέχει αρκετές βιταμίνες, ενώ χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ομορφιάς. Τοποθετήστε μια ροδιά στον κήπο, καθώς είναι όμορφο δέντρο, έχει ωραία και πλούσια ανθοφορία
και βέβαια όμορφους καρπούς.

Μπαμπού
Χαρακτηριστικό φυτό που χρησιμοποιείται στις ανατολικές φιλοσοφίες για προστασία του σπιτιού από την αρνητική ενέργεια. Είναι φυτό που συμβολίζει τη μακροβιότητα και την υγεία.
Oι λεπτοί βλαστοί και τα λεπτά φύλλα με την ιδιαίτερη κίνηση γίνονται προστάτες του εσωτερικού του σπιτιού. Τοποθετήστε μπαμπού σε γλάστρες στο μπαλκόνι, προστατευμένα από
το κρύο, στον κήπο, αλλά και σε βάζα μέσα στο σπίτι.


Η κ. Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ).