Μια νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης-εξπρές υπόσχεται να προσφέρει λύση σε εκατομμύρια γυναίκες, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί κατά τη διάρκεια του …μεσημεριανού διαλείμματος για φαγητό!

Η αμερικανική εταιρεία BioXcell η οποία, όπως είχαμε γράψει πριν από περίπου δύο μήνες, έχει αναπτύξει την τεχνική της εξωσωματικής «in vivo» κατά την οποία η γονιμοποίηση γίνεται μέσα στο σώμα της γυναίκας και όχι στο εργαστήριο όπως θα γινόταν με την κλασική μέθοδο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της Invocell, μιας ειδικής συσκευής μικροκάψουλας η οποία επιταχύνει τη διαδικασία, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της εταιρείας, η διαδικασία της θεραπείας είναι αρκετά απλή: αρχικά χορηγούνται φάρμακα στη γυναίκα για την διέγερση των ωοθηκών και όσο η ίδια βρίσκεται σε νάρκωση, λαμβάνονται τα ωάρια. Μέσα στην κάψουλα τοποθετούνται περίπου επτά ωάρια μαζί με επεξεργασμένο σπέρμα. Στη συνέχεια, η κάψουλα τοποθετείται στην κολπική κοιλότητα.

Τρεις ημέρες αργότερα, η γυναίκα επιστρέφει για το δεύτερο ραντεβού. Η κάψουλα αφαιρείται, εξετάζεται η ποιότητα των γονιμοποιημένων ωαρίων και το ένα ή τα δύο καλύτερα μεταφέρονται στη μήτρα.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το πρώτο ραντεβού διαρκεί περίπου 90 λεπτά και το δεύτερο μόλις μισή ώρα. Ακριβώς γιατί δεν χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναικολογικό ιατρείο, ενώ το κόστος της δεν ξεπερνά τις 3.150 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει περίπου 800 δοκιμαστικές θεραπείες με ποσοστό επιτυχίας 20%. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος επιτυχίας κλασικών μεθόδων σε γυναίκες κάτω των 35 εκτιμάται στο 30%. Η ιατρική συσκευή αναμένει έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενώ έχει ήδη λάβει το πιστοποιητικό σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE). Στόχος της εταιρείας τώρα είναι η διάθεση της κάψουλας γονιμότητας στην Ευρώπη εντός του έτους.