Με τις τιμές των τροφίμων να χτυπούν κόκκινο και τα αποθέματα να λιγοστεύουν, όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν διέξοδο στα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα.

Ήδη ιαπωνικές και νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες έχουν αρχίσει να αγοράζουν γενετικώς μεταλλαγμένο καλαμπόκι για την παρασκευή αναψυκτικών, σνακ και άλλων τροφίμων.

Μέχρι τώρα προκειμένου να αποφύγουν την απόρριψη των καταναλωτών, οι εταιρείες ξόδευαν μεγάλα ποσά για την αγορά συμβατικού καλαμποκιού. Με τον τριπλασιασμό των τιμών ωστόσο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το κόστος του έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Και στις ΗΠΑ όμως ενώ αρχικά οι περισσότεροι παραγωγοί και οι έμποροι εμφανίζονταν διστακτικοί στην εφαρμογή της βιοτεχνολογίας, έχουν τώρα αρχίσει να φλερτάρουν με την ιδέα των μεταλλαγμένων λαχανικών και φρούτων, καθώς οι καλλιέργειές τους είναι ιδιαίτερα «ανθεκτικές» σε έντομα, φυτοφάρμακα και ασθένειες.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα παραδοσιακά προϊόντα καθώς φοβούνται ότι η νέα γενιά τροφίμων «Φρανκενστάιν» εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για το περιβάλλον.

Στην Ευρώπη πάλι οι βιομηχανίες πιέζουν για έγκριση των εισαγωγών μεταλλαγμένων προϊόντων. Όπως τονίζει μάλιστα ο Νιλ Πάρις, πρόεδρος της αγροτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τεράστια διαφορά στην τιμή θέτει ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.

Πάντως από την αρχή του έτους η Γαλλία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ και η Γερμανία αντιδρά με σθένος θεσπίζοντας ένα νέο νόμο για την πιστοποίηση των προϊόντων ως μη μεταλλαγμένων (GM free).