Το πιο τραγουδισμένο λουλούδι της φύσης έχει αυτόν το μήνα την τιμητική του. Στολίζει κήπους, γλάστρες, βάζα προς τέρψιν της όρασης και της όσφρησής μας. Όσο για τα χρώματά του -από το βαθύ κόκκινο, που συμβολίζει τον έρωτα και την αγάπη, μέχρι το λευκό της αθωότητας- ανακινούν συναισθήματα και στην πιο σκληρή καρδιά.

5 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γνωρίζετε πως τα ευωδιαστά μαγιάτικα τριαντάφυλλα είναι οι γνήσιες ιστορικές ευρωπαϊκές ποικιλίες που ανθίζουν την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι; Σας προτείνουμε πέντε είδη, από τα πολλά που θα βρείτε στην αγορά.

1. Ρόζα Γκάλικα, η φαρμακευτική. Ανήκει στην κατηγορία Gallica, την αρχαιότερη κατηγορία τριανταφυλλιάς, η οποία καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Είναι θαμνώδης και δίνει άφθονα λουλούδια σε τόνους του ροζ και του άσπρου, που αναδίδουν υπέροχο άρωμα.
2. Καρδινάλιος Ρισελιέ. Ανήκει επίσης στην οικογένεια Gallica. Τα άνθη της είναι σκούρα πορφυρά, με σχήμα έντονα ημισφαιρικό και ιδιαίτερο άρωμα. Χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο και αραίωμα των κλαδιών της βάσης.
3. Ισπαχάν. Πρόκειται για το χιλιοτραγουδισμένο ρόδο του Ισπαχάν. Ανήκει στην κατηγορία Damascena, την οποία έφεραν στη δυτική Ευρώπη οι σταυροφόροι. Αναπτύσσει όμορφα ροζ μπουμπούκια, που όταν ανοίγουν, φουσκώνουν στο κέντρο.
4. Βασίλισσα της Δανίας. Ανήκει στην κατηγορία Αlba, που προέρχεται από το Μεσαίωνα. Είναι μια ανθεκτική τριανταφυλλιά με όμορφο φύλλωμα. Βγάζει μεγάλο αριθμό λουλουδιών με πολλά πέταλα, σε απαλό ροζ χρώμα και έντονο ευχάριστο άρωμα.
5. Ρόζα Σεντιφόλια. O καλύτερος εκπρόσωπος της κατηγορίας centifolia, της αρχικής ποικιλίας της κατηγορίας των εκατόφυλλων τριανταφυλλιών. Είναι θαμνώδης, με αραιά όμορφα κλαδιά και σφαιρικά «γεμάτα» τριαντάφυλλα με πλούσιο άρωμα, σε ανοιχτό ροζ χρώμα. Είναι τα ρόδα που ζωγράφιζαν οι φλαμανδοί και ολλανδοί κλασικοί ζωγράφοι.

5 ΕΥΩΔΙΑΣΤΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ
1. Καπέλο του Ναπολέοντα. Θεωρείται μετάλλαξη της Rosa Centifolia. Βγάζει τριαντάφυλλα ροζ χρώματος που έχουν πολύ πλούσιο άρωμα.
2. Ζακ Καρτιέ. Πρόκειται για μια ανθεκτική ποικιλία με ροζ καλοσχηματισμένα τριαντάφυλλα που έχουν άφθονα πέταλα και δυνατό άρωμα.
3. Το φως της γης. Αυτά τα τριαντάφυλλα θα ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό γούστο. Είναι μεγάλα και με πολλά πέταλα. Έχουν έντονο ξεχωριστό άρωμα και το χρώμα τους είναι διακριτικό κρεμ-κίτρινο στο κέντρο και κόκκινο στο εξωτερικό των πετάλων. Όσο περισσότερο ανοίγουν, τόσο αναδεικνύεται η ομορφιά και το άρωμά τους. Φυτεύονται σχεδόν παντού.
4. Ανθισμένη Χαρά. Τριαντάφυλλα με σχήμα κούπας και έντονο άρωμα, σε τόνους του κρεμ και του απαλού ροζ. Ιδανικά για παρτέρια και μπορντούρες, ψηλές συστάδες, χαμηλούς φράκτες-χωρίσματα ή για ψηλούς φράκτες. Φυτεύεται επίσης σε γλάστρες και πιθάρια.
5. Άρωμα Νύχτας. Μια θαμνώδης τριανταφυλλιά με τέλεια σχηματισμένα μεγάλα άνθη που έχουν έντονο άρωμα και βυσσινί χρώμα. Κατάλληλη για κάθε κήπο και βάζο.

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
● Oι παλιές και ιστορικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς έχουν κυρίως ροζ άνθη. Τα άλλα χρώματα προέκυψαν από μεταγενέστερες διασταυρώσεις.
● Υπάρχει και πράσινο τριαντάφυλλο! Πρόκειται για μια σπάνια κινεζική ποικιλία. Στη χώρα μας θα το δείτε στο ροδόκηπο του Κέντρου Ιδρύματος Δαμιανού, στο Σχίνο Λουτρακίου.
● Αλλά και μαύρο… Μόνο που, λόγω του χρώματός του, είναι πολύ ευαίσθητο στον ήλιο και ευδοκιμεί στα κρύα.
● Διατηρήστε έντονο το χρώμα στα τριαντάφυλλά σας προσθέτοντας θειικό μαγνήσιο στο χώμα γύρω από το φυτό κατά το ανοιξιάτικο κλάδεμα.
● Φτιάξτε γλυκό τριαντάφυλλο, ποτ πουρί ή ροδόνερο με ιστορικές αρωματικές ποικιλίες και ιδιαίτερα με όσες ανθίζουν μόνο άνοιξη.
● Τρεις από τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς που κυκλοφορούν στην αγορά είναι η «Τoscana», η «Τhe Fairy» και το «Λευκό Χείλος».
● Σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα, η εισπνοή του αρώματος του τριαντάφυλλου βελτιώνει τη μνήμη.
● Sites για τους λάτρεις των τριαντάφυλλων: www.cfhdf.gr, www.avramis.gr, www.world-vancouver.com


Ευχαριστούμε το φυτώριο «Τριανταφυλλιές Αβράμη» για τις τριανταφυλλιές που μας πρότεινε. site: www.cfhdf.gr, www.avramis.gr, www.world-vancouver. com,www.medlook.g