Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, δεν επηρεάζει τον αριθμό των κυττάρων που αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, υποστηρίζουν ερευνητές.

Ελβετοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο της Καρολίνσκα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των λιποκυττάρων που υπάρχουν στο σώμα μας, καθορίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και παραμένει σταθερός, ανεξάρτητα από το αν θα πάρουμε ή θα χάσουμε βάρος στο μέλλον.

Θεωρητικά η απώλεια βάρους, θα έπρεπε να οδηγεί και σε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στο σώμα. H επιστημονική επιθεώρηση “Nature”, όμως, που δημοσίευσε την έρευνα, αναφέρει ότι ασθενείς που εξετάστηκαν από επιστήμονες μετά την απώλεια αρκετού βάρους, κατέληξαν να έχουν πολύ μικρή διαφορά στον αριθμό των λιποκυττάρων τους.

Ο επικεφαλής, δρ. Kirsty Spalding, δηλώνει ότι η έρευνά του «εξηγεί το λόγο που είναι τόσο δύσκολο όχι μόνο να χάσει κανείς βάρος, αλλά και να μην το ξαναπάρει». Μάλιστα ο δρ. Paul Trayhurn από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, θεωρεί τη συγκεκριμένη έρευνα ένα «σταθερό θεμέλιο» για μελλοντικές επιστημονικές μελέτες σχετικά με την παχυσαρκία.

Πάντως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Stephen O’Rahilly, διατύπωσε διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί ανώριμο να συμπεραίνουμε ότι από τη στιγμή που μπαίνουμε στην εφηβεία, «το παιχνίδι είναι χαμένο», εφόσον ο αριθμός των λιποκυττάρων που παράγονται δεν πρόκειται να αλλάξει.